Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

Saopštenje: Načelnik Generalštaba Oružanih snaga Republike Hrvatske general zbora Josip Lucić boravi u posjeti Crnoj Gori

Objavljeno: 30.06.2009. 21:40 Autor: Naslovna strana
Ministar odbrane Boro Vučinić primio je načelnika Generalštaba Oružanih snaga Republike Hrvatske generala zbora Josipa Lucića, koji boravi u službenoj posjeti Crnoj Gori.

Čestitajući članstvo Hrvatske u NATO, ministar Vučinić kazao je da će proširenje Alijanse na zemlje Zapadnog Balkana doprinijeti stabilnosti regiona. Veoma je važno što skorije uključivanje cijelog regiona u tu političko-bezbjednosnu organizaciju radi očuvanja mira i ukupnog progresa na ovom prostoru, ocijenio je ministar odbrane. Takođe, zahvalio se na značajnoj podršci koju hrvatska vojska pruža crnogorskim kolegama, a posebno u obuci, školovanju, ustupanju prevedenih NATO dokumenata, kao i razmjeni iskustava na evroatlantskom putu. Izrazio je zahvalnost i na hrvatskoj podršci za punopravno članstvo Crne Gore u Jadranskoj povelji. Za nas su izuzetno važna i vaša iskustva u organizaciji i djelovanju Obalske straže, kazao je crnogorski ministar, dodajući da je saradnja između Crne Gore i Hrvatske u oblasti odbrane veoma dobra i da postoji obostrana volja za njenim daljim jačanjem.

General Lucić, izražavajući zadovoljstvo posjetom, kazao je da Crna Gora i Hrvatska dijele iste evropske i evroatlantske ciljeve i vrijednosti i da je međusobna saradnja veoma značajna za stabilnost regiona. Podsjećajući da Hrvatska ima desetogodišnje iskustvo upućivanja vojnika u mirovne misije širom svijeta, ocijenio je da to predstavlja veoma snažan mehanizam za promociju nacionalnih interesa i izgradnju državnosti. Takođe, smatra da je članstvo Hrvatske u NATO veoma dobro za cijeli region i da omogućava izgradnju manje vojske, uz veliku bezbjednost koju pruža taj savez.

Načelnik Generalštaba Vojske Crne Gore viceadmiral Dragan Samardžić primio je hrvatskog kolegu i upoznao ga sa dostignutim stepenom izgradnje Vojske. Takođe, bilo je riječi o daljoj saradnji, a posebno u školovanju podoficira i oficira, pripremi vojnika za mirovne misije, kao i saradnji u okviru ADRION inicijative. Sastanak je bio prilika za razmjenu iskustava iz procesa evroatlantskih integracije i dostizanja interoperabilnosti sa snagama NATO.

Sastancima je prisustvovao ambasador Republike Hrvatske u Crnoj Gori Petar Turčinović.
Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?