Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Саопштење: Начелник Генералштаба Оружаних снага Републике Хрватске генерал збора Јосип Луцић борави у посјети Црној Гори

Објављено: 30.06.2009. 21:40 Аутор: Насловна страна
Министар одбране Боро Вучинић примио је начелника Генералштаба Оружаних снага Републике Хрватске генерала збора Јосипа Луцића, који борави у службеној посјети Црној Гори.

Честитајући чланство Хрватске у НАТО, министар Вучинић казао је да ће проширење Алијансе на земље Западног Балкана допринијети стабилности региона. Веома је важно што скорије укључивање цијелог региона у ту политичко-безбједносну организацију ради очувања мира и укупног прогреса на овом простору, оцијенио је министар одбране. Такође, захвалио се на значајној подршци коју хрватска војска пружа црногорским колегама, а посебно у обуци, школовању, уступању преведених НАТО докумената, као и размјени искустава на евроатлантском путу. Изразио је захвалност и на хрватској подршци за пуноправно чланство Црне Горе у Јадранској повељи. За нас су изузетно важна и ваша искуства у организацији и дјеловању Обалске страже, казао је црногорски министар, додајући да је сарадња између Црне Горе и Хрватске у области одбране веома добра и да постоји обострана воља за њеним даљим јачањем.

Генерал Луцић, изражавајући задовољство посјетом, казао је да Црна Гора и Хрватска дијеле исте европске и евроатлантске циљеве и вриједности и да је међусобна сарадња веома значајна за стабилност региона. Подсјећајући да Хрватска има десетогодишње искуство упућивања војника у мировне мисије широм свијета, оцијенио је да то представља веома снажан механизам за промоцију националних интереса и изградњу државности. Такође, сматра да је чланство Хрватске у НАТО веома добро за цијели регион и да омогућава изградњу мање војске, уз велику безбједност коју пружа тај савез.

Начелник Генералштаба Војске Црне Горе вицеадмирал Драган Самарџић примио је хрватског колегу и упознао га са достигнутим степеном изградње Војске. Такође, било је ријечи о даљој сарадњи, а посебно у школовању подофицира и официра, припреми војника за мировне мисије, као и сарадњи у оквиру АДРИОН иницијативе. Састанак је био прилика за размјену искустава из процеса евроатлантских интеграције и достизања интероперабилности са снагама НАТО.

Састанцима је присуствовао амбасадор Републике Хрватске у Црној Гори Петар Турчиновић.
Да ли вам је садржај ове странице био од користи?