Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

Saopštenje: Druge godišnje konsultacije u oblasti odbrane Crne Gore i SAD održane danas u Podgorici

Objavljeno: 17.07.2009. 00:33 Autor: Naslovna strana
Ministar odbrane Boro Vučinić i ambasador Sjedinjenih Američkih Država u Crnoj Gori Roderik Mur otvorili su danas u Podgorici druge godišnje bilateralne konsultacije u oblasti odbrane.

Tom prilikom, ministar Vučinić ocijenio je saradnju kao odličnu i izrazio uvjerenje da će Crna Gora kroz strateško partnerstvo sa SAD ostvariti svoje državne ciljeve, a prije svega punopravno članstvo u NATO. U vezi sa tim, uvjeren je da će Crna Gora uskoro dobiti poziv za Akcioni plan za članstvo (MAP), kao i da će obuka crnogorskih vojnika za upućivanje u međunarodnu misiju od strane američke kompanije biti uspješna.

Ministarstvo odbrane i Vojska Crne Gore, ali i svi građani, imali su značajne koristi od našeg strateškog partnerstva sa SAD, kazao je crnogorski ministar odbrane.

Ambasador Mur izrazio je zadovoljstvo dosadašnjom saradnjom sa Crnom Gorom u oblasti odbrane i vojske i podsjetio na brojne uspjehe.

Naš interes je stabilan region, a prije svega kroz ohrabrivanje država da se uključe u NATO i EU, kao i i njihov dalji ekonomski progres, a u čemu će imati našu podršku, zaključio je američki ambasador.

Šef delegacije američkog Ministarstva odbrane i zamjenik pomoćnika ministra odbrane Džozef Mekmilan veoma je zadovoljan saradnjom sa Crnom Gorom u oblasti odbrane i smatra da je riječ o dobrom primjeru partnerstva u ovom regionu.

Impresioniran sam nepretkom koji je ostvaren na uspostavljanju bliskih odnosa Crne Gore i SAD u veoma kratkom periodu, ocijenio je Mekmilan.

Na redovnim, godišnjim konsultacijama bilo je riječi o izradi Strateškog pregleda odbrane, napretku na putu evroatlantskih integracija, reformi odbrane, kao i o pripremama za upućivanje vojnika u ISAF misiju.

Uspješna bilateralna saradnja Crne Gore i SAD realizuje se kroz vojnu saradnju državno partnerstvo sa Mejnom, zatim Program vojnog obrazovanja i obuke, Fonda za finansiranje stranih armija i Tehničkog sporazuma o uništavanju viškova naoružanja i municije.

Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?