Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Саопштење: Друге годишње консултације у области одбране Црне Горе и САД одржане данас у Подгорици

Објављено: 17.07.2009. 00:33 Аутор: Насловна страна
Министар одбране Боро Вучинић и амбасадор Сједињених Америчких Држава у Црној Гори Родерик Мур отворили су данас у Подгорици друге годишње билатералне консултације у области одбране.

Том приликом, министар Вучинић оцијенио је сарадњу као одличну и изразио увјерење да ће Црна Гора кроз стратешко партнерство са САД остварити своје државне циљеве, а прије свега пуноправно чланство у НАТО. У вези са тим, увјерен је да ће Црна Гора ускоро добити позив за Акциони план за чланство (МАП), као и да ће обука црногорских војника за упућивање у међународну мисију од стране америчке компаније бити успјешна.

Министарство одбране и Војска Црне Горе, али и сви грађани, имали су значајне користи од нашег стратешког партнерства са САД, казао је црногорски министар одбране.

Амбасадор Мур изразио је задовољство досадашњом сарадњом са Црном Гором у области одбране и војске и подсјетио на бројне успјехе.

Наш интерес је стабилан регион, а прије свега кроз охрабривање држава да се укључе у НАТО и ЕУ, као и и њихов даљи економски прогрес, а у чему ће имати нашу подршку, закључио је амерички амбасадор.

Шеф делегације америчког Министарства одбране и замјеник помоћника министра одбране Џозеф Мекмилан веома је задовољан сарадњом са Црном Гором у области одбране и сматра да је ријеч о добром примјеру партнерства у овом региону.

Импресиониран сам непретком који је остварен на успостављању блиских односа Црне Горе и САД у веома кратком периоду, оцијенио је Мекмилан.

На редовним, годишњим консултацијама било је ријечи о изради Стратешког прегледа одбране, напретку на путу евроатлантских интеграција, реформи одбране, као и о припремама за упућивање војника у ИСАФ мисију.

Успјешна билатерална сарадња Црне Горе и САД реализује се кроз војну сарадњу државно партнерство са Мејном, затим Програм војног образовања и обуке, Фонда за финансирање страних армија и Техничког споразума о уништавању вишкова наоружања и муниције.

Да ли вам је садржај ове странице био од користи?