Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

SAOPŠTENJE: Načelnik Generalštaba VCG viceadmiral Dragan Samardžić prisustvovao je svečanom završetku međunarodne vojne vježbe Combined Endeavor 2009

Objavljeno: 17.09.2009. 23:06 Autor: Naslovna strana
Načelnik Generalštaba Vojske Crne Gore viceadmiral Dragan Samardžić prisustvovao je svečanom završetku međunarodne vojne vježbe Combined Endeavor 2009 (Združeni napor) u Banja Luci, Bosna i Hercegovina.

Osam pripadnika Vojske Crne Gore učestvovalo je na toj vježbi, koja je održana od 1. do 17. septembra 2009. godine. Učešće pripadnika Vojske Crne Gore bilo je uspješno i vrlo zapaženo, sa realizacijom svih planiranih testova i aktivnosti.

Pored načelnika Generalštaba Vojske Crne Gore, svečanosti su prisustvovali najviši predstavnici Bosne i Hercegovine, Ministarstva odbrane i Generalštaba Oružanih snaga BiH, ambasador SAD u BiH, kao i komandant Združenih snaga u Evropi i Američke komande za Evropu admiral Džejms Stavridis.

Tom prilikom, viceadmiral Samardžić sastao sa admiralom Stavridisom sa kojim je razgovarao o saradnji sa Vojskom Crne Gore.

Combined Endeavor je međunarodna vojna vježba koja ima za cilj ispitivanje rada uređaja telekomunikacija i informatike u vojne svrhe između zemalja učesnica vježbe, kako bi se obezbjedila potrebna tehnička i ljudska interoperabilnost. Vježbu organizuje Komanda američkih snaga u Evropi USEUCOM, a učestvuju predstavnici više od 40 zemalja NATO i Partnerstva za mir. Vježbi prethodi održavanje četiri planske konferencije, od kojih je završna konferencija održana u Budvi od 8. do 13. juna 2009. godine. Crna Gora ponovo će biti domaćin završne planske konferencije u junu 2010. godine.
Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?