Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

Govor načelnika Generalštaba Vojske Crne Gore viceadmirala Dragana Samardžća povodom Dana VCG

Objavljeno: 06.10.2009. 19:05 Autor: Naslovna strana
G O V O R
na svečanosti povodom 7. oktobra - Dana Vojske Crne Gore


Gospodo oficiri, podoficiri, civilna lica i vojnici,

Čestitam vam 7. oktobar Dan Vojske Crne Gore.

Gospodo ministri, uvaženi ambasadori,

Dame i gospodo, poštovani prijatelji,

Zahvaljujem se što vašim prisustvom uveličaste našu svečanost.

Daleka prošlost obavezuje nas na podsjećanje na korijene našeg postojanja i naše državnosti.

Pobjeda na Tuđemilskom polju 7. oktobra 1042. godine dovela je do vizantijskog priznanja državnog suvereniteta i nezavisnosti Duklje.

Ta društvena i državna zajednica koja je obuhvatila širi basen Skadarskog jezera, bila je teritorijalna osnova i svih kasnijih faza državno-političkog organizovanja Crnogoraca.

Pripadnici Vojske s ponosom dočekuju ovaj praznik, svjesni značajnih rezultata ostvarenih u protekloj godini.

Težišta naše aktivnosti bila su usmjerena na izgradnji Vojske Crne Gore, njenih operativnih sposobnosti i ispunjenju parnerskih ciljeva u cilju realizacije strateških ciljeva Crne Gore - pristupanje evropskim i evroatlantskim integracijama.

Usvojena je nova organizacijsko-formacijska struktura Vojske, izvršeno njeno preformiranje, uspostavljen podoficirski lanac podrške, razvijena saradnja sa oružanim snagama zemalja partnera i regiona, što sve čini naš put ka NATO vrlo promišljenim i izvjesnim.

Dajemo doprinos očuvanju međunarodnog mira, angažovanjem dvojice oficira u ulozi vojnih posmatrača UN u misiji UNMIL u Liberiji.

U punom intezitetu je priprema i obuka jedinice za učešće u međunarodnim snagama u misiji ISAF u Avganistanu. Priprema se i uključivanje pripadnika Vojske Crne Gore u mirovnu operaciju Evropske unije "EU NAVFOR - Atalanata", čime naša država i praktično potvrđuje svoje strateško opredjeljenje ka kolektivnom sistemu bezbjednosti.

Izuzetne napore uložili smo u realizaciju individualnih partnerskih ciljeva na putu postizanja pune interoperabilnosti sa NATO i prijem u MAP program, što će značiti i sam prag ulaska u NATO. U tome imamo podršku velikog broja naših partnera, a posebno ističemo saradnju sa našim strateškim partnerom oružanim snagama Sjedinjenih Američkih Država. Posjeta ministra odbrane SAD i susret sa ministrom Gejtsom je najbolja potvrda tome.

Ovo je prilika da istaknem znatan napredak u pogledu osposobljenosti jedinica Vojske, posebno specijalnih jedinica, prvenstveno u terenskim i ekstremnim uslovima. Oko 200 aktivnosti u inostranstvu u protekloj godini (kursevi, seminari, obuke, usavršavanja, vježbe) znatno su doprinijeli podizanju nivoa osposobljenosti naših sastava. Instruktori i eksperti zemalja partnera su naši česti gosti koji prenose svoja iskustva, posebno kada je u pitanju podoficirski kadar. Ponosni smo na uspostavljanje podoficirskog lanca podrške i stavljanje podoficira u ulogu neposrednog izvođača obuke.

U partnerskim zemljama školujemo 31 kadeta i petoricu oficira i podoficira na višim nivoima usavršavanja, kao i značajan broj na kursevima engleskog jezika.

Bili smo domaćini i organizatori velikog broja međunarodnih aktivnosti od kojih ističem regionalno krstarenje školskim brodom "Jadran", finalnu plansku konferenciju za vježbu "Combined Endeavor" ("Združeni napor"), kurs za vojne posmatrače "Balmok" i 11. konferencija načelnika generalštabova zemalja Američko-jadranske povelje.

Razvijena je veoma intenzivna saradnja sa oružanim snagama zemalja partnera, zemalja u okruženju i NATO savezom.

Stečena su značajna iskustva i postignut napredak u ispunjavanju potrebnih standarda i interoperabilnosti, posebno u poznavanju NATO procedura.

Nedavni susreti sa komandantima američkih snaga i NATO-a, te načelnicima generalštabova susjednih zemalja, članica A5 pokazao je visoko povjerenje, uvažavanje i priznanje našim opredjeljenjima i postignutim rezultatima.

Više puta smo isticali da je višak naoružanja, MES i vojne opreme jedan od najvećih problema Vojske Crne Gore i najvećih bezbjednosnih izazova Crne Gore. Činimo značajne napore na tom planu, zajedno sa partnerima, pa smo sa preko 10.000 t višak sveli na oko 6.000 t. Bez obzira na česta nerazumijevanja i probleme na koje nailazimo odlučni smo da ovaj izuzetno veliki problem što prije riješimo, prije svega u cilju bezbjednosti svih građana Crne Gore.

Naš naredni period razvoja biće usmjeren ka izradi i implementaciji novo operativnog koncepta upotrebe Vojske, završetku Strategijskog pregleda odbrane, podizanju operativnih sposobnosti Vojske, rješavanju viškova naoružanja i MES, te potpuno osposobljavanje i opremanje jedinice za učešće u misiji ISAF u Avganistanu. Izuzetno zahtjevni i složeni ciljevi, ali dostižni, i siguran sam biće ostvareni.

Pored toga, naredne godine Crna Gora biće domaćin veoma značajnih aktivnosti, kao što su: finalna planska konferencija za vježbu "Združeni napor", vježba "Adrion Livex", vježbe "Cooperative Mako i Marlin" i vježba "Medceur". Ove aktivnosti doprinijeće podizanju operativnih sposobnosti Vojske, Policije i drugih subjekata integrisanog sistema nacionalne bezbjednosti, a siguran sam imaće i pozitivne implikacije na ekonomiju i imidž Crne Gore.

Danas, dragi gosti, imate priliku da prvi put vidite nove vježbovno-terenske uniforme Vojske Crne Gore. Detalje ćemo objasniti u kasnijem dijelu programa, ali ističem da ova uniforma, u čije smo kreiranje aktivno učestvovali, predstavlja jedno od najboljih svjetskih rješenja, a u to ćemo se uvjeriti tokom perioda eksploatacije.

Gospodo oficiri, podoficiri, civilna lica i vojnici,

Ovo je Vaš praznik i dostojanstveno ga doživljavajte, jer ste vašim umijećem, pregalaštvom, upornošću i profesionalizmom najviše doprinijeli razvoju Vojske.

Dostojanstveno podnosite i sve posljedice ekonomske krize, koju moramo dijeliti sa svim građanima Crne Gore i nadati se skorim boljim vremenima, što će značiti i završetak započetnih stanova i bolji lični standard.

Ponosan sam što sam na čelu Vojske koju sačinjavaju ovakvi profesionalci i siguran sam da ćemo i naredni praznik dočekati dostizanjem najvećih standarda u pogledu osposobljenosti i sposobnosti jedinica i pojedinaca u izvršavanju namjenskih zadataka.

Želim Vam puno zdravlja, sreće, napretka, savjesno i odgovorno izvršavanje obaveza, na ponos i zadovoljstvo Crne Gore.

Živjela Crna Gora.

Živjela Vojska Crne Gore.
Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?