Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Говор начелника Генералштаба Војске Црне Горе вицеадмирала Драгана Самарџћа поводом Дана ВЦГ

Објављено: 06.10.2009. 19:05 Аутор: Насловна страна
Г О В О Р
на свечаности поводом 7. октобра - Дана Војске Црне Горе


Господо официри, подофицири, цивилна лица и војници,

Честитам вам 7. октобар Дан Војске Црне Горе.

Господо министри, уважени амбасадори,

Даме и господо, поштовани пријатељи,

Захваљујем се што вашим присуством увеличасте нашу свечаност.

Далека прошлост обавезује нас на подсјећање на коријене нашег постојања и наше државности.

Побједа на Туђемилском пољу 7. октобра 1042. године довела је до византијског признања државног суверенитета и независности Дукље.

Та друштвена и државна заједница која је обухватила шири басен Скадарског језера, била је територијална основа и свих каснијих фаза државно-политичког организовања Црногораца.

Припадници Војске с поносом дочекују овај празник, свјесни значајних резултата остварених у протеклој години.

Тежишта наше активности била су усмјерена на изградњи Војске Црне Горе, њених оперативних способности и испуњењу парнерских циљева у циљу реализације стратешких циљева Црне Горе - приступање европским и евроатлантским интеграцијама.

Усвојена је нова организацијско-формацијска структура Војске, извршено њено преформирање, успостављен подофицирски ланац подршке, развијена сарадња са оружаним снагама земаља партнера и региона, што све чини наш пут ка НАТО врло промишљеним и извјесним.

Дајемо допринос очувању међународног мира, ангажовањем двојице официра у улози војних посматрача УН у мисији УНМИЛ у Либерији.

У пуном интезитету је припрема и обука јединице за учешће у међународним снагама у мисији ИСАФ у Авганистану. Припрема се и укључивање припадника Војске Црне Горе у мировну операцију Европске уније "ЕУ НАВФОР - Аталаната", чиме наша држава и практично потврђује своје стратешко опредјељење ка колективном систему безбједности.

Изузетне напоре уложили смо у реализацију индивидуалних партнерских циљева на путу постизања пуне интероперабилности са НАТО и пријем у МАП програм, што ће значити и сам праг уласка у НАТО. У томе имамо подршку великог броја наших партнера, а посебно истичемо сарадњу са нашим стратешким партнером оружаним снагама Сједињених Америчких Држава. Посјета министра одбране САД и сусрет са министром Гејтсом је најбоља потврда томе.

Ово је прилика да истакнем знатан напредак у погледу оспособљености јединица Војске, посебно специјалних јединица, првенствено у теренским и екстремним условима. Око 200 активности у иностранству у протеклој години (курсеви, семинари, обуке, усавршавања, вјежбе) знатно су допринијели подизању нивоа оспособљености наших састава. Инструктори и експерти земаља партнера су наши чести гости који преносе своја искуства, посебно када је у питању подофицирски кадар. Поносни смо на успостављање подофицирског ланца подршке и стављање подофицира у улогу непосредног извођача обуке.

У партнерским земљама школујемо 31 кадета и петорицу официра и подофицира на вишим нивоима усавршавања, као и значајан број на курсевима енглеског језика.

Били смо домаћини и организатори великог броја међународних активности од којих истичем регионално крстарење школским бродом "Јадран", финалну планску конференцију за вјежбу "Цомбинед Ендеавор" ("Здружени напор"), курс за војне посматраче "Балмок" и 11. конференција начелника генералштабова земаља Америчко-јадранске повеље.

Развијена је веома интензивна сарадња са оружаним снагама земаља партнера, земаља у окружењу и НАТО савезом.

Стечена су значајна искуства и постигнут напредак у испуњавању потребних стандарда и интероперабилности, посебно у познавању НАТО процедура.

Недавни сусрети са командантима америчких снага и НАТО-а, те начелницима генералштабова сусједних земаља, чланица А5 показао је високо повјерење, уважавање и признање нашим опредјелјенјима и постигнутим резултатима.

Више пута смо истицали да је вишак наоружања, МЕС и војне опреме један од највећих проблема Војске Црне Горе и највећих безбједносних изазова Црне Горе. Чинимо значајне напоре на том плану, заједно са партнерима, па смо са преко 10.000 т вишак свели на око 6.000 т. Без обзира на честа неразумијевања и проблеме на које наилазимо одлучни смо да овај изузетно велики проблем што прије ријешимо, прије свега у циљу безбједности свих грађана Црне Горе.

Наш наредни период развоја биће усмјерен ка изради и имплементацији ново оперативног концепта употребе Војске, завршетку Стратегијског прегледа одбране, подизању оперативних способности Војске, рјешавању вишкова наоружања и МЕС, те потпуно оспособљавање и опремање јединице за учешће у мисији ИСАФ у Авганистану. Изузетно захтјевни и сложени циљеви, али достижни, и сигуран сам биће остварени.

Поред тога, наредне године Црна Гора биће домаћин веома значајних активности, као што су: финална планска конференција за вјежбу "Здружени напор", вјежба "Адрион Ливеx", вјежбе "Цооперативе Мако и Марлин" и вјежба "Медцеур". Ове активности допринијеће подизању оперативних способности Војске, Полиције и других субјеката интегрисаног система националне безбједности, а сигуран сам имаће и позитивне импликације на економију и имиџ Црне Горе.

Данас, драги гости, имате прилику да први пут видите нове вјежбовно-теренске униформе Војске Црне Горе. Детаље ћемо објаснити у каснијем дијелу програма, али истичем да ова униформа, у чије смо креирање активно учествовали, представља једно од најбољих свјетских рјешења, а у то ћемо се увјерити током периода експлоатације.

Господо официри, подофицири, цивилна лица и војници,

Ово је Ваш празник и достојанствено га доживљавајте, јер сте вашим умијећем, прегалаштвом, упорношћу и професионализмом највише допринијели развоју Војске.

Достојанствено подносите и све посљедице економске кризе, коју морамо дијелити са свим грађанима Црне Горе и надати се скорим бољим временима, што ће значити и завршетак започетних станова и бољи лични стандард.

Поносан сам што сам на челу Војске коју сачињавају овакви професионалци и сигуран сам да ћемо и наредни празник дочекати достизањем највећих стандарда у погледу оспособљености и способности јединица и појединаца у извршавању намјенских задатака.

Желим Вам пуно здравља, среће, напретка, савјесно и одговорно извршавање обавеза, на понос и задовољство Црне Горе.

Живјела Црна Гора.

Живјела Војска Црне Горе.
Да ли вам је садржај ове странице био од користи?