Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

Saopštenje: Ministar odbrane Boro Vučinić razgovarao danas sa direktorom za Centralnu i Istočnu Evropu Savjeta za nacionalnu bezbjednost Bijele kuće Džefrijem Hovenierom

Objavljeno: 10.10.2009. 00:58 Autor: Naslovna strana
Ministar odbrane Boro Vučinić razgovarao je danas sa direktorom za Centralnu i Istočnu Evropu Savjeta za nacionalnu bezbjednost Bijele kuće Džefrijem Hovenierom, posljednjeg dana zvanične posjete Sjedinjenim Američkim Državama.

Tom prilikom, ministar Vučinić informisao je sagovornika o dostignutom stepenu reformi sistema odbrane u Crnoj Gori, kao i aktivnostima na planu evroatlantskih integracija naše zemlje. Posebno je istakao opredjeljenje Crne Gore da uputi pripadnike Vojske Crne Gore u mirovnu misiju ISAF u Avganistanu i na taj način doprinese stabilizaciji prilika u toj zemlji i jačanju svjetskog mira.

Visoki predstavnik Bijele kuće istakao je podršku Crnoj Gori za što skorije dobijanje Akcionog plana za članstvo MAP, kao narednog važnog koraka na putu članstva u NATO. Takođe, izrazio je zadovoljstvo bilateralnim odnosima Crne Gore i SAD u oblasti odbrane, ali i na ukupnom planu.

Ministar Vučinić se sastao i sa komandantom Nacionalne garde SAD generalom Krejnom Mekinlijem, sa kojim je razgovarao o vojnoj saradnji dvije države. Zajednički je konstatovano zadovoljstvo dobrom saradnjom Vojske Crne Gore sa Nacionalnom gardom države Mejn, a ministar Vučinić uputio je poziv generalu Mekinliju da posjeti našu zemlju.

Posljednjeg dana petodnevne posjete SAD počela je zvanična procedura realizacije američke pomoći Crnoj Gori, u okviru Programa finansiranja stranih vojski FMF, u iznosu od 422,000 američkih dolara, od ukupno 800,000 dolara za 2009. godinu.

Takođe, boravak crnogorskog ministra odbrane u SAD bio je prilika i da posjeti crnogorske kadete Sava Franovića i Roberta Golovića, koji se školuju na prestižnoj Pomorskoj akademiji u Anapolisu.
Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?