Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Саопштење: Министар одбране Боро Вучинић разговарао данас са директором за Централну и Источну Европу Савјета за националну безбједност Бијеле куће Џефријем Ховениером

Објављено: 10.10.2009. 00:58 Аутор: Насловна страна
Министар одбране Боро Вучинић разговарао је данас са директором за Централну и Источну Европу Савјета за националну безбједност Бијеле куће Џефријем Ховениером, посљедњег дана званичне посјете Сједињеним Америчким Државама.

Том приликом, министар Вучинић информисао је саговорника о достигнутом степену реформи система одбране у Црној Гори, као и активностима на плану евроатлантских интеграција наше земље. Посебно је истакао опредјељење Црне Горе да упути припаднике Војске Црне Горе у мировну мисију ИСАФ у Авганистану и на тај начин допринесе стабилизацији прилика у тој земљи и јачању свјетског мира.

Високи представник Бијеле куће истакао је подршку Црној Гори за што скорије добијање Акционог плана за чланство МАП, као наредног важног корака на путу чланства у НАТО. Такође, изразио је задовољство билатералним односима Црне Горе и САД у области одбране, али и на укупном плану.

Министар Вучинић се састао и са командантом Националне гарде САД генералом Крејном Мекинлијем, са којим је разговарао о војној сарадњи двије државе. Заједнички је констатовано задовољство добром сарадњом Војске Црне Горе са Националном гардом државе Мејн, а министар Вучинић упутио је позив генералу Мекинлију да посјети нашу земљу.

Посљедњег дана петодневне посјете САД почела је званична процедура реализације америчке помоћи Црној Гори, у оквиру Програма финансирања страних војски ФМФ, у износу од 422,000 америчких долара, од укупно 800,000 долара за 2009. годину.

Такође, боравак црногорског министра одбране у САД био је прилика и да посјети црногорске кадете Сава Франовића и Роберта Головића, који се школују на престижној Поморској академији у Анаполису.
Да ли вам је садржај ове странице био од користи?