Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

Saopštenje za javnost

Objavljeno: 21.04.2008. 22:47 Autor: Naslovna strana
Pomoćnik ministra finansija, Nikola Vukićević sa saradnicima, učestvovao je danas u Briselu na ekspertskom sastanku posvećenom raspravi o preliminarnoj ocjeni Ekonomskog i fiskalnog programa koji je Crna Gora uputila Evropskoj komisiji novembra 2007. godine. Pored crnogorskih, sastanku su prisustvovali i predstavnici Albanije, Bosne i Hercegovine i Srbije.

Ekonomski i fiskalni program 2007 2010 je dokument koji je Crna Gora sačinila drugi put, obzirom da je od 2006. godine, EFP uspostavljen kao novi "instrument" u cilju unaprijeđivanja pregovora između Evropske komsije i potencijalnih zemalja članica.

Na današnjem sastanku, predstavnici Evropske komisije su iznijeli preliminarne ocjene dostavljenih Ekonomskih i fiskalnih programa, nakon čega su prestavnici zemalja dali komentare u vezi sa iznijetim ocjenama. Za crnogorski EFP je konstatovan značajan napredak u odnosu na prošlogodišnji, po formi i sadržini, u smilu datih projekcija, kao i datih alternativnih scenarija. Pomoćnik ministra finansija Nikola Vukićević je predstavio aktuelne rezultate u oblasti ekonomske i fiskalne politike, kao i planove za srednjoročni period.

Sastanak je bio prilika i za razmjenu iskustava sa ostalim zemljama, kako po pitanju problema sa kojima su se suočavale tokom izrade EFP-a, tako i u oblasti kreiranja ekonomskih i fiskalnih politika.

Nakon ovog sastanka predstavnici Generalnog direktorata za ekonomska i finansijska pitanja Evropske komisije će sačiniti finalnu ocjenu 2007 EFP-a koja će biti upućena vladama zemalja koje su učestvovale u izradi.

Ministarstvo finansija će sa ostalim institucijama relevantnim za ovu oblast, od juna ove godine početi aktivnosti na izradi Ekonomskog i fiskalnog programa za 2008. godinu.
Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?