Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

Saopštenje: Ministar finansija Igor Lukšić sastao se sa delegacijom šefova finansijsko-obavještajnih službi (FOS)

Objavljeno: 24.04.2008. 22:48 Autor: Naslovna strana
Ministar finansija u Vladi Crne Gore dr Igor Lukšić sastao se danas u Podgorici sa delegacijom šefova finansijsko-obavještajnih službi (FOS) u okviru II Regionalne konferencije, koju je organizovala crnogorska Uprava za sprečavanje pranja novca.

Ministar Lukšić je izrazio zadovoljstvo povodom potpisivanja zajedničkog Protokola o borbi protiv pranja novca i finansiranja terorizma između šefova finansijsko-obavještajnih službi (FOS) Crne Gore, Slovenije, Hrvatske, Srbije, Albanije i Bosne i Hercegovine, i naglasio da je takva regionalna saradnja pozitivan primjer za sve institucije i službe, pogotovo u smislu ostvarenog napredka u usklađivanju nacionalnih zakonskih okvira. Ministar Lukšić je informisao sagovornike o osnovnim parametrima saradnje Ministarstva finansija i Uprave za sprečavanje pranja novca i ukazao na značaj usvajanja novog Zakona o sprečavanju pranja novca i finansiranja terorizma u novembru 2007 godine, koji je u potpunosti usaglašen sa Direktivom 2005/60 Evropskog parlamenta i Savjeta o prevenciji upotrebe finansijskog sistema u svrhe pranja novca i finansiranja terorizma-Treća direktiva. On je najavio izradu podzakonskih akata, kao i plan izrade Nacionalne strategije za sprovođenje programa borbe protiv pranja novca i finansiranja terorizma.

Šefovi finansijsko-obavještajnih službi regiona bili su složni u ocjeni veoma čvrste međusobne saradnje i daljeg, intenzivnog razvoja efikasne razmjene podataka i informacija. Oni su istakli da arhiva razmijenjenih podataka i konkretni postupci najbolje govore o izvanrednoj saradnji i izrazili uvjerenje da će u narednom periodu biti realizovane svi konkretni zaključci II konferencije, pogotovo kada je u pitanju kadrovska razmjena i efikasnost komunikacijskih kanala.

Obostrano je konastatovano da je napravljen značajan iskorak, pogotovo u zaokruživanju zakonske regulative i ocijenjeno da će buduća saradnja regionalnih službi zasigurno pomoći u zajedničkoj borbi protiv organizovanog kriminala.

PR SLUŽBA
Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?