Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Саопштење: Министар финансија Игор Лукшић састао се са делегацијом шефова финансијско-обавјештајних служби (ФОС)

Објављено: 24.04.2008. 22:48 Аутор: Насловна страна
Министар финансија у Влади Црне Горе др Игор Лукшић састао се данас у Подгорици са делегацијом шефова финансијско-обавјештајних служби (ФОС) у оквиру ИИ Регионалне конференције, коју је организовала црногорска Управа за спречавање прања новца.

Министар Лукшић је изразио задовољство поводом потписивања заједничког Протокола о борби против прања новца и финансирања тероризма између шефова финансијско-обавјештајних служби (ФОС) Црне Горе, Словеније, Хрватске, Србије, Албаније и Босне и Херцеговине, и нагласио да је таква регионална сарадња позитиван примјер за све институције и службе, поготово у смислу оствареног напредка у усклађивању националних законских оквира. Министар Лукшић је информисао саговорнике о основним параметрима сарадње Министарства финансија и Управе за спречавање прања новца и указао на значај усвајања новог Закона о спречавању прања новца и финансирања тероризма у новембру 2007 године, који је у потпуности усаглашен са Директивом 2005/60 Европског парламента и Савјета о превенцији употребе финансијског система у сврхе прања новца и финансирања тероризма-Трећа директива. Он је најавио израду подзаконских аката, као и план израде Националне стратегије за спровођење програма борбе против прања новца и финансирања тероризма.

Шефови финансијско-обавјештајних служби региона били су сложни у оцјени веома чврсте међусобне сарадње и даљег, интензивног развоја ефикасне размјене података и информација. Они су истакли да архива размијењених података и конкретни поступци најбоље говоре о изванредној сарадњи и изразили увјерење да ће у наредном периоду бити реализоване сви конкретни закључци ИИ конференције, поготово када је у питању кадровска размјена и ефикасност комуникацијских канала.

Обострано је конастатовано да је направљен значајан искорак, поготово у заокруживању законске регулативе и оцијењено да ће будућа сарадња регионалних служби засигурно помоћи у заједничкој борби против организованог криминала.

ПР СЛУЖБА
Да ли вам је садржај ове странице био од користи?