Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

Saopštenje Ministarstva finansija: Povodom izmirenja obaveza po osnovu obeštećenja penzionerima, pojašnjenje

Objavljeno: 29.08.2008. 21:28 Autor: Naslovna strana
Povodom izmirenja obaveza po osnovu obeštećenja penzionerima, kao i nepreciznog interpretiranja u medijima Zakona o obeštećenju korisnika prava iz penzijskog i invalidskog osiguranja (Službeni list CG, broj 40/08), a u cilju pravilnog informisanja crnogorske javnosi i penzionera, Ministarstvo finansija Crne Gore daje sljedeće pojašnjenje:

Visina obeštećenja penzionerima je utvrđena Sporazumom koji je potpisan 10. decembra 2007. godine između Saveza udruženja penzionera Crne Gore, Ministarstva zdravlja, rada i socijalnog staranja, Ministarstva finansija i Republičkog Fonda penzijskog i invalidskog osiguranja. U skladu sa potpisanim Sporazumom, penzionerima su isplaćene dvije vanredne penzije krajem decembra 2007. godine i u martu 2008. godine.

Zakonom o obeštećenju korisnika prava iz penzijskog i invalidskog osiguranja utvrđeni su uslovi, način, postupak, kao i dinamika isplate preostalog iznosa obeštećenja. Preostali iznos obeštećenja biće izmiren u gotovini u šest rata, u periodu od 20. oktobra 2008. godine (kada će biti isplaćena prva rata) do 20. aprila 2011. godine u polugodišnjim ratama. Za isplatu obaveza po osnovu obeštećenja obezbijeđena su sredstva u Budžetu Crne Gore.

Radi izmirenja Zakonom utvrđenih obaveza, Vlada Crne Gore je emitovala obveznice sa navedenim rokovima dospjeća. Ukoliko vlasnik obveznice obeštećenja (penzioner) odluči da svoje pravo ostvari u navedenim rokovima dospjeća, isplatu u gotovini će izvršiti poslovna banka sa kojom će Ministarstvo finansija zaključiti ugovor. Da bi to svoje pravo ostvario, vlasnik obveznice obeštećenja (penzioner), banci podnosi identifikacionu ispravu (lična karta, pasoš) na osnovu kojeg banka vrši isplatu.

Međutim, u cilju zaštite interesa penzionera i stvaranja mogućnosti za prijevremenu realizaciju Zakonom utvrđenih prava, penzionerima je omogućeno da to svoje pravo ostvare i ranije (prije roka dospjeća) i to za: plaćanje računa utrošene električne energije; plaćanje poreskih obaveza; kupovinu akcija državnih preduzeća i preduzeća koja su u vlasništvu Fonda za razvoj Crne Gore, Republičkog fonda penzijskog i invalidskog osiguranja i Zavoda za zapošljavanje Crne Gore koja su u procesu privatizacije; kupovinu stanova, rezidencijalnih prostorija, zemljišta ili druge imovine u državnoj svojini. Takođe, vlasnici mogu svoje obveznice realizovati na tržištu hartija od vrijednosti.

PR SLUŽBA MINISTARSTVA FINANSIJA
Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?