Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Саопштење Министарства финансија: Поводом измирења обавеза по основу обештећења пензионерима, појашњење

Објављено: 29.08.2008. 21:28 Аутор: Насловна страна
Поводом измирења обавеза по основу обештећења пензионерима, као и непрецизног интерпретирања у медијима Закона о обештећењу корисника права из пензијског и инвалидског осигурања (Службени лист ЦГ, број 40/08), а у циљу правилног информисања црногорске јавноси и пензионера, Министарство финансија Црне Горе даје сљедеће појашњење:

Висина обештећења пензионерима је утврђена Споразумом који је потписан 10. децембра 2007. године између Савеза удружења пензионера Црне Горе, Министарства здравља, рада и социјалног старања, Министарства финансија и Републичког Фонда пензијског и инвалидског осигурања. У складу са потписаним Споразумом, пензионерима су исплаћене двије ванредне пензије крајем децембра 2007. године и у марту 2008. године.

Законом о обештећењу корисника права из пензијског и инвалидског осигурања утврђени су услови, начин, поступак, као и динамика исплате преосталог износа обештећења. Преостали износ обештећења биће измирен у готовини у шест рата, у периоду од 20. октобра 2008. године (када ће бити исплаћена прва рата) до 20. априла 2011. године у полугодишњим ратама. За исплату обавеза по основу обештећења обезбијеђена су средства у Буџету Црне Горе.

Ради измирења Законом утврђених обавеза, Влада Црне Горе је емитовала обвезнице са наведеним роковима доспјећа. Уколико власник обвезнице обештећења (пензионер) одлучи да своје право оствари у наведеним роковима доспјећа, исплату у готовини ће извршити пословна банка са којом ће Министарство финансија закључити уговор. Да би то своје право остварио, власник обвезнице обештећења (пензионер), банци подноси идентификациону исправу (лична карта, пасош) на основу којег банка врши исплату.

Међутим, у циљу заштите интереса пензионера и стварања могућности за пријевремену реализацију Законом утврђених права, пензионерима је омогућено да то своје право остваре и раније (прије рока доспјећа) и то за: плаћање рачуна утрошене електричне енергије; плаћање пореских обавеза; куповину акција државних предузећа и предузећа која су у власништву Фонда за развој Црне Горе, Републичког фонда пензијског и инвалидског осигурања и Завода за запошљавање Црне Горе која су у процесу приватизације; куповину станова, резиденцијалних просторија, земљишта или друге имовине у државној својини. Такође, власници могу своје обвезнице реализовати на тржишту хартија од вриједности.

ПР СЛУЖБА МИНИСТАРСТВА ФИНАНСИЈА
Да ли вам је садржај ове странице био од користи?