Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

Saopštenje: Potpredsjednik Vlade i ministar finansija dr Igor Lukšić sastao se sa predsjednikom Svjetskog savjeta za turizam i putovanja Žan Klod Baumgartenom

Objavljeno: 17.10.2009. 00:05 Autor: Naslovna strana
Potpredsjednik Vlade i ministar finansija dr Igor Lukšić, sastao se danas sa predsjednikom Svjetskog savjeta za turizam i putovanja (WTTC) Žan Klod Baumgartenom.

Na sastanku je razgovarano o globalnim ekonomskim trendovima, ekonomskoj situaciji u Crnoj Gori, kao i trendovima u sektoru turizma u godinama nakon krize.

Imajući u vidu globalnu ekonomsku situaciju, potpredsjednik Lukšić je izrazio zadovoljstvo povodom rezultata ovogodišnje turističke sezone, ističući da će 2010. godina biti izazov za sve ekonomije Evrope. On je istakao da je turizam na vrhu crnogorske ekonomske agende i da, u godinama nakon krize, Crnu Goru očekuje dobro osmišljen postkrizni menadžment u svim sektorima, unapređenje postojeće ponude, nova ulaganja u putnu i komunalnu infrastrukturu i dr. Potpredsjednik Lukšić je, takođe, istakao da je očuvanje životne sredine i ekološka orjentisanost, rješavanje ekoloških crnih tačaka, korišćenje alternativnih izvora energije, takođe, prioritet u daljem razvoju crnogorskog turizma.

Gospodin Baumgarten je istakao da se sa sigurnošću ne može predvidjeti šta će se dešavati u sektoru turizma u postkriznim godinama, da se finansijska situacija u svjetskoj ekonomiji umnogome poboljšala, ali da članovi WTTC-a vrlo pažljivo planiraju i odnose se prema procjenama za narednu godinu. Ipak, on je izrazio optimizam i očekivanje za blagi oporavak svjetske ekonomije u 2010. godini, a time i rast u sektoru turizma i putovanja.
Kao ključni preduslov za razvoj turizma u jednoj zemlji, gospodin Baumgarten je naveo dijalog između javnih institucija, donosilaca odluka, privatnog sektora, u čemu je Crna Gora dobar primjer drugim zemljama članicama WTTC-a. Takođe, istakao je važnost razumijevanja turističkih vrijednosti od svih relevantnih subjekata, prije svega Vladinih institucija.

Gospodin Baumgarten je kazao da je Crna Gora zemlja dobre georafske pozicije i da sa svojim prirodnim i kulturnim potencijalima pruža iskustvo različitosti.


PR SLUŽBA
MINISTARSTVA FINANSIJA
Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?