Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Саопштење: Потпредсједник Владе и министар финансија др Игор Лукшић састао се са предсједником Свјетског савјета за туризам и путовања Жан Клод Баумгартеном

Објављено: 17.10.2009. 00:05 Аутор: Насловна страна
Потпредсједник Владе и министар финансија др Игор Лукшић, састао се данас са предсједником Свјетског савјета за туризам и путовања (WТТЦ) Жан Клод Баумгартеном.

На састанку је разговарано о глобалним економским трендовима, економској ситуацији у Црној Гори, као и трендовима у сектору туризма у годинама након кризе.

Имајући у виду глобалну економску ситуацију, потпредсједник Лукшић је изразио задовољство поводом резултата овогодишње туристичке сезоне, истичући да ће 2010. година бити изазов за све економије Европе. Он је истакао да је туризам на врху црногорске економске агенде и да, у годинама након кризе, Црну Гору очекује добро осмишљен посткризни менаџмент у свим секторима, унапређење постојеће понуде, нова улагања у путну и комуналну инфраструктуру и др. Потпредсједник Лукшић је, такође, истакао да је очување животне средине и еколошка орјентисаност, рјешавање еколошких црних тачака, коришћење алтернативних извора енергије, такође, приоритет у даљем развоју црногорског туризма.

Господин Баумгартен је истакао да се са сигурношћу не може предвидјети шта ће се дешавати у сектору туризма у посткризним годинама, да се финансијска ситуација у свјетској економији умногоме побољшала, али да чланови WТТЦ-а врло пажљиво планирају и односе се према процјенама за наредну годину. Ипак, он је изразио оптимизам и очекивање за благи опоравак свјетске економије у 2010. години, а тиме и раст у сектору туризма и путовања.
Као кључни предуслов за развој туризма у једној земљи, господин Баумгартен је навео дијалог између јавних институција, доносилаца одлука, приватног сектора, у чему је Црна Гора добар примјер другим земљама чланицама WТТЦ-а. Такође, истакао је важност разумијевања туристичких вриједности од свих релевантних субјеката, прије свега Владиних институција.

Господин Баумгартен је казао да је Црна Гора земља добре георафске позиције и да са својим природним и културним потенцијалима пружа искуство различитости.


ПР СЛУЖБА
МИНИСТАРСТВА ФИНАНСИЈА
Да ли вам је садржај ове странице био од користи?