Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

Saopštenje: Potpisan Ugovor za projekat odlaganja čvrstog otpada u Crnoj Gori

Objavljeno: 24.11.2009. 21:15 Autor: Naslovna strana
Potpredsjednik Vlade i ministar finansija, dr Igor Lukšić, i viši kreditni službenik EIB-a za region, Marion Hoenicke, potpisali su danas Ugovor za projekat odlaganja čvrtsog otpada u Crnoj Gori vrijedan 27 mil. eura, koji će finansirati Evropska investiciona banka.
Cilj projekta je da se razvije integrisana šema održivog upravljanja čvrstim otpadom u Crnoj Gori, po standardima Evropske unije. Projekat uključuje gradnju prvih ćelija za sanitarne deponije na lokacijama Kotor (za opštine Kotor, Budva, Tivat i eventualno Herceg Novi); Nikšić (za oštine Nikšić, Plužine i Šavnik); Bijelo Polje (za opštine Bijelo Polje, Mojkovac i Kolašin) i Pljevlja (za opštine Pljevlja i Žabljak).
Projektom je predviđena i sanacija 30 deponija otpada, nabavka vozila za odlaganje otpada, izrada svih neophodnih studija za izgradnju deponija, tehnička pomoć za pripremu i implementaciju projekta, ustanovljavanje sistema za registrovanje ili praćenje otpada širom zemlje.
Ugovorom o finansiranju predviđen je grejs period od 6 godina i rok otplate kredita 25 godina. Visina kamatne stope zavisi od dužine grejs perioda i perioda otplate. Na dan pregovora visina fiksne kamatne stope, sa najdužim grejs periodom i periodom otplate iznosila je 4,95%, a na današnji dan je 4,7%. Takođe, predviđena je i mogućnost konverzije kamatne stope, uz odgovarajuće obavještenje EIB-u.
Projekat će biti finansiran sredstvima države, a implementiraće ga Ministarstvo uređenja prostora i zaštite životne sredine i Procon.
Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?