Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Саопштење: Потписан Уговор за пројекат одлагања чврстог отпада у Црној Гори

Објављено: 24.11.2009. 21:15 Аутор: Насловна страна
Потпредсједник Владе и министар финансија, др Игор Лукшић, и виши кредитни службеник ЕИБ-а за регион, Марион Хоеницке, потписали су данас Уговор за пројекат одлагања чвртсог отпада у Црној Гори вриједан 27 мил. еура, који ће финансирати Европска инвестициона банка.
Циљ пројекта је да се развије интегрисана шема одрживог управљања чврстим отпадом у Црној Гори, по стандардима Европске уније. Пројекат укључује градњу првих ћелија за санитарне депоније на локацијама Котор (за општине Котор, Будва, Тиват и евентуално Херцег Нови); Никшић (за оштине Никшић, Плужине и Шавник); Бијело Поље (за општине Бијело Поље, Мојковац и Колашин) и Пљевља (за општине Пљевља и Жабљак).
Пројектом је предвиђена и санација 30 депонија отпада, набавка возила за одлагање отпада, израда свих неопходних студија за изградњу депонија, техничка помоћ за припрему и имплементацију пројекта, установљавање система за регистровање или праћење отпада широм земље.
Уговором о финансирању предвиђен је грејс период од 6 година и рок отплате кредита 25 година. Висина каматне стопе зависи од дужине грејс периода и периода отплате. На дан преговора висина фиксне каматне стопе, са најдужим грејс периодом и периодом отплате износила је 4,95%, а на данашњи дан је 4,7%. Такође, предвиђена је и могућност конверзије каматне стопе, уз одговарајуће обавјештење ЕИБ-у.
Пројекат ће бити финансиран средствима државе, а имплементираће га Министарство уређења простора и заштите животне средине и Процон.
Да ли вам је садржај ове странице био од користи?