Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

Saopštenje: Održan sastanak predstavnika Ministarstva saobraćaja, pomorstva i telekomunikacija sa predstavnicima crnogorskih prevoznika međunarodnog tereta

Objavljeno: 17.01.2008. 23:04 Autor: Naslovna strana
Pomoćnik ministra saobraćaja Mirel Radić Ljubisavljević sa saradnicima, održala je danas sastanak sa predstavnicima najznačajnijih crnogorskih prevoznika koji obavljaju prevoz međunarodnog tereta, na temu Međunarodni prevoz tereta Crna Gora i Evropska Unija.

Na sastanku su domaći prevoznici koji obavljaju prevoz međunarodnog tereta, upoznati sa obavezama koje proističu iz Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju uzmeđu EU i Crne Gore, tačnije iz Privremenog sporazuma o trgovini koji je stupio na snagu 01. januara 2008. godine, kao i sa srodnjim pitanjima između EU i Crne Gore. Te obaveze se odnose na ukidanje tranzitnih dozvola prevoznicima iz EU i Crne Gore za prevoz tereta u međunarodnom saobraćaju. Obaveza ugovornih strana, u tom kontekstu, je da omoguće neograničen pristup prevoznicima preko svojih teritorija.

Domaći prevoznici su obaviješteni i da je, prema istom dokumentu, neophodno da do polovine 2010. godine Crna Gora uvede EURO 4 standard za motorna vozila, kako bi pravovremeno preduzeli mjere za ispunjavanje te obaveze i u narednom periodu osavremenili vozni park, podigli nivo usluga i bili konkurentni na tržištu EU.

Predstavnici ministarstva su takođe upoznali prisutne sa tekstom Nacrta odluke o kriterijumima, postupku i načinu raspodjele i korišćenja dozvola za međunarodni prevoz tereta . Usvajanje te odluke predviđeno je za prvi kvartal tekuće godine i po po prvi put se na nivou Crne Gore donosi regulativa koja reguliše tu materiju.

S obzirom da je namjera Ministarstva saobraćaja, pomorstva i telekomunikacija da se prevoznici, u što većoj mjeri, uključe u procese i aktivnosti vezane za zaštitu njihovih interesa, uručen je primjerak teksta te odluke svim učesnicima sastanka, kako bi sugestijama, primjedbama i mišljenjima učestvovali u aktivnostima Ministarstva, vezanim za međunarodni prevoz u drumskom saobraćaju.
Download
Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?