Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Саопштење: Одржан састанак представника Министарства саобраћаја, поморства и телекомуникација са представницима црногорских превозника међународног терета

Објављено: 17.01.2008. 23:04 Аутор: Насловна страна
Помоћник министра саобраћаја Мирел Радић Љубисављевић са сарадницима, одржала је данас састанак са представницима најзначајнијих црногорских превозника који обављају превоз међународног терета, на тему Међународни превоз терета Црна Гора и Европска Унија.

На састанку су домаћи превозници који обављају превоз међународног терета, упознати са обавезама које проистичу из Споразума о стабилизацији и придруживању узмеђу ЕУ и Црне Горе, тачније из Привременог споразума о трговини који је ступио на снагу 01. јануара 2008. године, као и са сродњим питањима између ЕУ и Црне Горе. Те обавезе се односе на укидање транзитних дозвола превозницима из ЕУ и Црне Горе за превоз терета у међународном саобраћају. Обавеза уговорних страна, у том контексту, је да омогуће неограничен приступ превозницима преко својих територија.

Домаћи превозници су обавијештени и да је, према истом документу, неопходно да до половине 2010. године Црна Гора уведе ЕУРО 4 стандард за моторна возила, како би правовремено предузели мјере за испуњавање те обавезе и у наредном периоду осавременили возни парк, подигли ниво услуга и били конкурентни на тржишту ЕУ.

Представници министарства су такође упознали присутне са текстом Нацрта одлуке о критеријумима, поступку и начину расподјеле и коришћења дозвола за међународни превоз терета . Усвајање те одлуке предвиђено је за први квартал текуће године и по по први пут се на нивоу Црне Горе доноси регулатива која регулише ту материју.

С обзиром да је намјера Министарства саобраћаја, поморства и телекомуникација да се превозници, у што већој мјери, укључе у процесе и активности везане за заштиту њихових интереса, уручен је примјерак текста те одлуке свим учесницима састанка, како би сугестијама, примједбама и мишљењима учествовали у активностима Министарства, везаним за међународни превоз у друмском саобраћају.
Download
Да ли вам је садржај ове странице био од користи?