Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

Saopštenje: U Briselu počeli pregovori o Sporazumu o saobraćajnoj zajednici

Objavljeno: 25.06.2008. 23:09 Autor: Naslovna strana
Delegacija Ministarstva saobraćaja, pomorstva i telekomunikacija učestvovala je danas u Briselu na sastanku Evropske komisije i regionalnih ministara saobraćaja, čime su otpočeli pregovori o sporazumu o uspostavljanju saobraćajne zajednice Zapadnog Balkana. Skupom su predsjedavali ministar saobraćaja Slovenije Radovan Žerjev i direktor Generalnog direktorata za energiju i transport Matthias Ruete.

Cilj Sporazuma je da se omogući puna integracija zemalja Zapadnog Balkana u evropski transportni prostor, kroz stvaranje integrisanog tržišta za kopneni i pomorski transport koji treba povezati sa Evropskom unijom. U tom cilju, Sporazum će podstaći kreiranje stabilnog regulatornog okvira koji će privući investicije u transportnu infrastrukturu, kao i povećanje efikasnosti i bezbjednosti u saobraćaju. Dogovoreno je da tokom ove godine predstavnici Evropske Komisije posjete zemlje Zapadnog Balkana, nakon čega će u Briselu ponovo biti organizovan sastanak. Prema sadašnjoj dinamici, planirano ja da ovaj sporazum bude usaglašen i potpisan na proljeće naredne godine.

Crnogorska delegacija je predstavila reformske aktivnosti koje se sprovode u oblasti saobraćaja u Crnoj Gori, i to u dijelu restrukturiranja i privatizacije Željeznice Crne Gore i Luke Bar. Predstavljena je i dinamika realizacije projekta izgradnje autoputa Bar-Boljare (granica sa Srbijom).




Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?