Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

Saopštenje: Održana Mješovita komisija iz oblasti drumskog prevoza putnika i tereta između delegacija Crne Gore i Republike Srbije

Objavljeno: 06.11.2009. 17:26 Autor: Naslovna strana
U Beogradu je 5. i 6. novembra 2009. godine, održana Mješovita komisija iz oblasti drumskog prevoza putnika i tereta između delegacija Crne Gore i Republike Srbije. Delegaciju Crne Gore predvodila je pomoćnik ministra saobraćaja, pomorstva i telekomunikacija g-đa Mirel Radić Ljubisavljević, a delegaciju Srbije pomoćnik ministra za infrastrukturu, g-din Milorad Ilić.

Jedna od bitnijih odredbi Sporazuma između Vlade Crne Gore i Vlade Republike Srbije o prevozu putnika i tereta u međunarodnom drumskom saobraćaju, potpisanog krajem avgusta tekuće godine, je uvođenje dozvola za linijski prevoz putnika, čime prevoz između Crne Gore i Republike Srbije dobija sva obilježja međunarodnog prevoza. Na ovaj način uvodi se više reda u međunarodni drumski prevoz, umanjuju troškovi prevoza i omogućava bolja evidencija međunarodnih linija.
Dogovoreni režim dozvola za linijski prevoz putnika, između Crne Gore i Republike Srbije, stupa na snagu od 1. januara 2010. godine.

U skladu sa preporukama i transportnom politikom Evropske unije, kao i smanjenjem administrativnih barijera i troškova poslovanja prevoznika, Komisija je dogovorila da se prevoz tereta u bilateralnom i tranzitnom prevozu obavlja i dalje van režima dozvola, s tim da će od 1. januara 2010. godine biti uvedene dozvole za i iz trećih država, čime će biti zaštićeni interesi domaćih prevoznika, kao i zaštita domaćeg transportnog tržišta.

Pregovori između delegacija Crne Gore i Republike Srbije protekli su u prijateljskoj i konstruktivnoj atmosferi.

Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?