Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

Sarajevo: Potpisan Protokol o saradnji između Ministarstva pravde Crne Gore i Ministarstva pravde Bosne i Hercegovine

Objavljeno: 11.04.2008. 22:40 Autor: Naslovna strana
Ministri pravde Crne Gore i Bosne i Hercegovine Miraš Radović i Bariša Čolak potpisali su danas u Sarajevu Protokol o saradnji između Ministarstva pravde Crne Gore i Ministarstva pravde Bosne i Hercegovine.

Protokolom je ustanovljena saradnja u poslovima iz djelokruga ministarstava, i obuhvata sveobuhvatnu i cjelishodnu razmjenu iskustava i praksi u cilju usklađivanja nacionalnih zakonodavstava sa međunarodnim evropskim standardima i modernizacije pravosudnih sistema. Protokol takođe predviđa edukaciju i obuku zaposlenih u ministarstvima pravde, saradnju u izvršenju krivičnih sankcija, borbi protiv organizovanog kriminala, trgovine ljudima i drogom, pranja novca, korupcije, terorizma i drugih krivičnih djela čije suzbijanje predstavlja poseban međunarodni interes.

Potpisivanju Protokola prethodili su razgovori u Ministarstvu pravde Bosne i Hercegovine, u kojima je obostrano zaključeno da je saradnja između pravosuđa Crne Gore i Bosne i Hercegovine na veoma visokom nivou i da u oblasti pravne pomoći između dva pravosudna sistema nema otvorenih pitanja. Takođe je ocijenjeno da Protokol nije samo formalni izraz volje i namjera strana potpisnica, već akt obostrane riješenosti za uspostavljanje tijesne i intenzivne komunikacije, usmjerene na unapređenje saradnje pravosudnih sistema, a iznad svega na dalji razvoj ukupnih bilateralnih odnosa dviju država. Na sastanku je dogovoreno i skoro inoviranje Ugovora o međunarodnoj pravnoj pomoći, u kojima će se kao strane pojaviti Crna Gora i Bosna i Hercegovina.

Ministar Radović je danas potpisao i Memorandumom o razmijevanju sa predsjednikom Visokog sudskog i tužilačkog savjeta Bosne i Hercegovine Brankom Perićem i generalnim menadžerom International Management Group Dinom Baćiatom. Tim dokumentom definisane su obaveze i odgovornosti strana potpisnica u implementaciji twinning projekta regionalne saradnje, u okviru podrške nezavisnom i efikasnom pravosuđu u Crnoj Gori, koja će biti realizovana kroz ekspertsku pomoć Visokog sudskog i tužilačkog savjeta Bosne i Hercegovine i finansijsku podršku Vlade Kraljevine Norveške.
Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?