Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Сарајево: Потписан Протокол о сарадњи између Министарства правде Црне Горе и Министарства правде Босне и Херцеговине

Објављено: 11.04.2008. 22:40 Аутор: Насловна страна
Министри правде Црне Горе и Босне и Херцеговине Мираш Радовић и Бариша Чолак потписали су данас у Сарајеву Протокол о сарадњи између Министарства правде Црне Горе и Министарства правде Босне и Херцеговине.

Протоколом је установљена сарадња у пословима из дјелокруга министарстава, и обухвата свеобухватну и цјелисходну размјену искустава и пракси у циљу усклађивања националних законодавстава са међународним европским стандардима и модернизације правосудних система. Протокол такође предвиђа едукацију и обуку запослених у министарствима правде, сарадњу у извршењу кривичних санкција, борби против организованог криминала, трговине људима и дрогом, прања новца, корупције, тероризма и других кривичних дјела чије сузбијање представља посебан међународни интерес.

Потписивању Протокола претходили су разговори у Министарству правде Босне и Херцеговине, у којима је обострано закључено да је сарадња између правосуђа Црне Горе и Босне и Херцеговине на веома високом нивоу и да у области правне помоћи између два правосудна система нема отворених питања. Такође је оцијењено да Протокол није само формални израз воље и намјера страна потписница, већ акт обостране ријешености за успостављање тијесне и интензивне комуникације, усмјерене на унапређење сарадње правосудних система, а изнад свега на даљи развој укупних билатералних односа двију држава. На састанку је договорено и скоро иновирање Уговора о међународној правној помоћи, у којима ће се као стране појавити Црна Гора и Босна и Херцеговина.

Министар Радовић је данас потписао и Меморандумом о размијевању са предсједником Високог судског и тужилачког савјета Босне и Херцеговине Бранком Перићем и генералним менаџером Интернатионал Манагемент Гроуп Дином Баћиатом. Тим документом дефинисане су обавезе и одговорности страна потписница у имплементацији тwиннинг пројекта регионалне сарадње, у оквиру подршке независном и ефикасном правосуђу у Црној Гори, која ће бити реализована кроз експертску помоћ Високог судског и тужилачког савјета Босне и Херцеговине и финансијску подршку Владе Краљевине Норвешке.
Да ли вам је садржај ове странице био од користи?