Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

Saopštenje: Ministar pravde Miraš Radović razgovarao sa predsjedavajućom Odbora za pravosuđe Parlamenta Kraljevine Norveške Anne Marit Bjornflaten

Objavljeno: 19.09.2008. 00:30 Autor: Naslovna strana
Ministar pravde Crne Gore Miraš Radović primio je danas delegaciju Odbora za pravosuđe Parlamenta Kraljevine Norveške, koju je predvodila predsjedavajuća tog tijela Anne Marit Bjornflaten.

Informišući norvešku delegaciju o toku reforme pravosuđa u Crnoj Gori, ministar Radović je ocijenio da Norveška prednjači u podršci i pomoći tom procesu. On je naglasio da je reforma crnogorskog pravosudnog sistema započela još 2000. godine, mnogo prije strateških dokumenta Strategije reforme pravosuđa i Akcionog plana za njeno sprovođenje - koji su usvojeni 2007. godine, i kojima se kanališe proces reforme na bolji način, kroz jasno predviđene mjere za ostvarivanje strateških ciljeva i preciznu dinamiku njihove realizacije.

Navodeći deset ciljeva koje predviđa Strategija reforme pravosuđa 2007-2012. godine, ministar Radović je naglasio da je norveška pomoć bila ključna u formulisanju poglavlja: Jačanje nezavisnosti pravosuđa, Jačanje dostupnosti pravosuđa i Borba protiv korupcije i organizovanog kriminala. Posebno je bila važna podrška pri stvaranju normativnih pretpostavki i uspostavljanju Sudskog savjeta, kao i jačanju kapaciteta pravosuđa u borbi protiv korupcije i organizovanog kriminala, kroz edukaciju kadrova u saradnji sa UNDP-om.

Gospođa Bjornflaten je zahvalila ministru Radoviću i njegovim saradnicima na impresivnoj prezentaciji reformskih procesa i njihovih dosadašnjih rezultata i izrazila spremnost Norveške da i ubuduće pomaže i podržava reformu pravosuđa u Crnoj Gori. Ona je nagovijestila i podršku norveške vlade u uspostavljanju sistema besplatne pravne pomoći i jačanju kapaciteta Ministarstva pravde u vršenju poslova međunarodne pravne saradnje i međunarodne pravne pomoći.
Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?