Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

Saopštenje: Crnogorski zvaničnici razgovarali sa potpredsjednicom Evropskog komiteta za sprječavanje mučenja i nečovječnog ili ponižavajućeg postupanja i kažnjavanja Renatom Kiker

Objavljeno: 23.09.2008. 01:00 Autor: Naslovna strana
Ministar pravde Miraš Radović, ministar unutrašnjih poslova i javne uprave Jusuf Kalamperović i ministar zdravlja, rada i socijalnog staranja Miodrag Radunović, vrhovni državni tužilac Ranka Čarapić, pomoćnik direktora Uprave policije Slavko Stojanović, direktor ZIKS-a Božidar Vuksanović i predsjednik Savjeta za građansku kontrolu rada policije Đoko Jočić, sa saradnicima, susreli su se danas na Vili Gorica sa potpredsjednicom Evropskog komiteta za sprječavanje mučenja i nečovječnog ili ponižavajućeg postupanja i kažnjavanja Renatom Kiker, koja boravi u službenoj posjeti Crnoj Gori.

Članovi Komiteta su crnogorskoj strani predstavili sadržinu preliminarnog izvještaja nakon posjete ZIKS-u, jedinicama Uprave policije, Specijalnoj bolnici u Dobroti i ustanovama za tretman lica sa specijalnim potrebama. Obostrano je ocijenjeno da postoji vidan napredak u prevenciji torture nad ovim kategorijama lica u periodu od zadnje posjete Komiteta Crnoj Gori u oktobru 2004. godine. Takođe je konstatovano da su nadležni organi Crne Gore pokazali spremnost da na pozitivan način odgovore preporukama kojima je rezultirala ta posjeta.

Članovi Komiteta su upoznali crnogorske zvaničnike i njihove saradnike sa evropskim standardima u ovoj oblast i istakli da će na osnovu podataka, prikupljenih tokom ove posjete, za nekoliko sedmica dostaviti preliminarni izvještaj u pisanoj formi, sa preporukama za unaprjeđenje sistema prevencije u borbi protiv torture, kao i predviđenom dinamikom njihove realizacije.

Preliminarni izvještaj je podložan primjedbama, a konačni izvještaj Komitet će usvojiti u martu 2009. godine.

Na kraju je obostrano ocijenjeno da će posjeta predstavnika Komiteta doprinijeti saradnji ovog tijela sa nadležnim crnogorskim organima, što će rezultirati dobrom praksom u zaštiti i poštovanju ljudskih prava lica lišenih slobode i osjetljivih društvenih grupa, kakve su one kojima pripadaju mentalno oboljela lica i lica u stanju socijalne potrebe.
Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?