Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Саопштење: Црногорски званичници разговарали са потпредсједницом Европског комитета за спрјечавање мучења и нечовјечног или понижавајућег поступања и кажњавања Ренатом Кикер

Објављено: 23.09.2008. 01:00 Аутор: Насловна страна
Министар правде Мираш Радовић, министар унутрашњих послова и јавне управе Јусуф Каламперовић и министар здравља, рада и социјалног старања Миодраг Радуновић, врховни државни тужилац Ранка Чарапић, помоћник директора Управе полиције Славко Стојановић, директор ЗИКС-а Божидар Вуксановић и предсједник Савјета за грађанску контролу рада полиције Ђоко Јочић, са сарадницима, сусрели су се данас на Вили Горица са потпредсједницом Европског комитета за спрјечавање мучења и нечовјечног или понижавајућег поступања и кажњавања Ренатом Кикер, која борави у службеној посјети Црној Гори.

Чланови Комитета су црногорској страни представили садржину прелиминарног извјештаја након посјете ЗИКС-у, јединицама Управе полиције, Специјалној болници у Доброти и установама за третман лица са специјалним потребама. Обострано је оцијењено да постоји видан напредак у превенцији тортуре над овим категоријама лица у периоду од задње посјете Комитета Црној Гори у октобру 2004. године. Такође је констатовано да су надлежни органи Црне Горе показали спремност да на позитиван начин одговоре препорукама којима је резултирала та посјета.

Чланови Комитета су упознали црногорске званичнике и њихове сараднике са европским стандардима у овој област и истакли да ће на основу података, прикупљених током ове посјете, за неколико седмица доставити прелиминарни извјештај у писаној форми, са препорукама за унапрјеђење система превенције у борби против тортуре, као и предвиђеном динамиком њихове реализације.

Прелиминарни извјештај је подложан примједбама, а коначни извјештај Комитет ће усвојити у марту 2009. године.

На крају је обострано оцијењено да ће посјета представника Комитета допринијети сарадњи овог тијела са надлежним црногорским органима, што ће резултирати добром праксом у заштити и поштовању људских права лица лишених слободе и осјетљивих друштвених група, какве су оне којима припадају ментално обољела лица и лица у стању социјалне потребе.
Да ли вам је садржај ове странице био од користи?