Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

Saopštenje: Susret Radović - Avanesov

Objavljeno: 16.10.2008. 00:45 Autor: Naslovna strana
Ministar pravde Miraš Radović sa saradnicima primio je danas stalnog predstavnika Programa za razvoj UN (UNDP) i koordinatora sistema UN u Crnoj Gori Aleksandra Avanesova.

U razgovoru je izraženo obostrano zadovoljstvo dosadašnjom saradnjom Ministarstva pravde i agencija UN, u procesu reforme crnogorskog pravosuđa. Ministar Radović je istakao da je riječ o najtežem obliku reforme, jer se radi o preobražaju složenog sistema, što zahtijeva duži vremenski period. On je naglasio da su strateška dokumenta - Strategija reforme pravosuđa 2007-2012. i Akcioni plan za njenu implementaciju - usvojena krajem prošle godine, dobro kanalisala tu reformu, ali da se mjere koje su njima predviđene ne mogu realizovati, niti ciljevi ostvariti, bez podrške partnera, među kojima jedno od ključnih mjesta zauzima UNDP.

Ministar Radović je akcentirao napredak u jačanju nezavisnosti i samostalnosti sudova, što se ogleda u dobrim početnim efektima rada Sudskog savjeta. Kao jedan od pokazatelja kvalitetnog vođenja reforme pravosuđa, on je naveo efikasniji rad pravosudnih organa, intenziviranje međunarodne pravne saradnje, organizovaniju i kreativniju obuku nosilaca pravosudnih funkcija i ustanovljavanje Pravosudnog informacionog sistema PRIS. Ministar je konstatovao da Prvi polugodišnji izvještaj o realizaciji mjera iz Akcionog plana za period decembar 2007-jul 2008. godine, koji je Komisija za implementaciju Akcionog plana podnijela Vladi Crne Gore, pokazuje visok stepen realizacije strateških mjera i ilustruje dobar zamajac procesu reforme pravosudnog sistema.

Gospodin Avanesov je izrazio zadovoljstvo rezultatima u dosadašnjoj reformi, kao i nadu da će taj progres biti prepoznat u Izvještaju Evropske komisije o napretku Crne Gore za 2008. godinu.

Pomoćnik ministra pravde Branka Lakočević naglasila je značaj dosadašnje saradnje na zajedničkim projektima Ministarstva pravde i UNDP, koja je došla do izražaja u izradi Strategije reforme pravosuđa i Akcionog plana za njeno sprovođenje, koordinaciji donatorskih sastanaka, komunikaciji sa međunarodnim organizacijama, izradi Nacionalnog plana integracija, jačanju administrativnih kapaciteta Ministarstva, jačanju kapaciteta pravosudnih organa za borbu protiv korupcije i organizovanog kriminala, obuci nosilaca pravosudnih funkcija i izradi niza zakona, od izmjena Zakona o sudovima do novog Zakonika o krivičnom postupku. Ona je istakla potrebu za daljom ekspertskom i finansijskom podrškom UNDP, posebno u procesu izrade Zakona o besplatnoj pravnoj pomoći i zaživljavanju instituta medijacije u Crnoj Gori. Gospođa Lakočević je zahvalila gospodinu Avanesovu na dosadašnjem angažmanu predstavnika UNDP u Ministarstvu pravde, uz ocjenu da je njihova pomoć bila od velikog značajna u dosadašnjem toku reforme pravosuđa.

Gospodin Avanesov je na kraju razgovora izrazio spremnost UNDP da i dalje pruža podršku naporima Ministarstva pravde u realizaciji mjera iz Akcionog plana, odnosno ostvarivanju ciljeva koje predviđa Strategija reforme pravosuđa 2007-2012. godine.
Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?