Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Саопштење: Сусрет Радовић - Аванесов

Објављено: 16.10.2008. 00:45 Аутор: Насловна страна
Министар правде Мираш Радовић са сарадницима примио је данас сталног представника Програма за развој УН (УНДП) и координатора система УН у Црној Гори Александра Аванесова.

У разговору је изражено обострано задовољство досадашњом сарадњом Министарства правде и агенција УН, у процесу реформе црногорског правосуђа. Министар Радовић је истакао да је ријеч о најтежем облику реформе, јер се ради о преображају сложеног система, што захтијева дужи временски период. Он је нагласио да су стратешка документа - Стратегија реформе правосуђа 2007-2012. и Акциони план за њену имплементацију - усвојена крајем прошле године, добро каналисала ту реформу, али да се мјере које су њима предвиђене не могу реализовати, нити циљеви остварити, без подршке партнера, међу којима једно од кључних мјеста заузима УНДП.

Министар Радовић је акцентирао напредак у јачању независности и самосталности судова, што се огледа у добрим почетним ефектима рада Судског савјета. Као један од показатеља квалитетног вођења реформе правосуђа, он је навео ефикаснији рад правосудних органа, интензивирање међународне правне сарадње, организованију и креативнију обуку носилаца правосудних функција и установљавање Правосудног информационог система ПРИС. Министар је констатовао да Први полугодишњи извјештај о реализацији мјера из Акционог плана за период децембар 2007-јул 2008. године, који је Комисија за имплементацију Акционог плана поднијела Влади Црне Горе, показује висок степен реализације стратешких мјера и илуструје добар замајац процесу реформе правосудног система.

Господин Аванесов је изразио задовољство резултатима у досадашњој реформи, као и наду да ће тај прогрес бити препознат у Извјештају Европске комисије о напретку Црне Горе за 2008. годину.

Помоћник министра правде Бранка Лакочевић нагласила је значај досадашње сарадње на заједничким пројектима Министарства правде и УНДП, која је дошла до изражаја у изради Стратегије реформе правосуђа и Акционог плана за њено спровођење, координацији донаторских састанака, комуникацији са међународним организацијама, изради Националног плана интеграција, јачању административних капацитета Министарства, јачању капацитета правосудних органа за борбу против корупције и организованог криминала, обуци носилаца правосудних функција и изради низа закона, од измјена Закона о судовима до новог Законика о кривичном поступку. Она је истакла потребу за даљом експертском и финансијском подршком УНДП, посебно у процесу израде Закона о бесплатној правној помоћи и заживљавању института медијације у Црној Гори. Госпођа Лакочевић је захвалила господину Аванесову на досадашњем ангажману представника УНДП у Министарству правде, уз оцјену да је њихова помоћ била од великог значајна у досадашњем току реформе правосуђа.

Господин Аванесов је на крају разговора изразио спремност УНДП да и даље пружа подршку напорима Министарства правде у реализацији мјера из Акционог плана, односно остваривању циљева које предвиђа Стратегија реформе правосуђа 2007-2012. године.
Да ли вам је садржај ове странице био од користи?