Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

Ženeva: Delegacija Vlade Crne Gore predstavila Inicijalni izvještaj Crne Gore o implementaciji Konvencije UN o borbi protiv torture

Objavljeno: 12.11.2008. 02:12 Autor: Naslovna strana
Delegacija Vlade Crne Gore, koju predvodi ministar pravde Miraš Radović, predstavila je danas Inicijalni izvještaj Crne Gore o implementaciji Konvencije UN o borbi protiv torture. Izvršavajuci svoje medjunarodne obaveze, Crna Gora prvi put istupa kao nezavisna država u prezentaciji nacionalnog izvještaja na 41. redovnom zasijedanju Komiteta protiv torture (CAT)- nadležnim tijelom Ujedinjenih nacija, koje se održava u Ženevi.

Nakon obnove nezavisnosti, Crna Gora je, na osnovu sukcesije, pristipila setu osnovnih konvencija Ujedinjenih nacija iz oblasti zaštite i promocije ljudskih prava i osnovnih sloboda, medju kojima je i Konvencija o borbi protiv torture, nečovjecnog ili ponižavajuceg postupanja ili kažnjavanja. U skladu sa odredbama te Konvencije države članice su dužne da Komitetu podnose redovne izvještaje o mjerama koje preduzimaju u borbi protiv torture. Crna Gora je kao nezavisna država, postala strana ugovornica Konvencije 23. oktobra 2006, pa je stoga Vlada bila u obavezi da do 23. oktobra 2007. godine podnese Inicijalni izvještaj o njenoj implementaciji, a čije je razmatranje planirano za ovogodišnje zasijedanje Komiteta.

Prvog dana učesca delegacije na zasijedanju tog tijela, šef delegacije Vlade, ministar Miraš Radović predstavio je pravni i institucionalni okvir za borbu protiv torture u Crnoj Gori. On je istakao značaj zasijedanja Komiteta za crnogorske institucije, čiji se rad usko vezuje za materiju koja je predmet Konvencije. Radović je naglasio da je to prilika da se kroz konstruktivni dijalog bolje razumije i sagleda realno stanje u državi, te da se zajednički utvrde modaliteti za dalje unapredjenje implemantacije Konvenicje.

Članovi Komiteta postavljali su dodatna pitanja koja su se ticala razjašnjenja odredjenih pravnih rješenja i prakse u radu državnih organa Crne Gore. Na ta pitanja, u skladu sa metodima rada Komiteta, crnogorska delegacija će sjutra davati obrazložene odgovore. Na kraju zasijedanja Komitet će usvojiti zaključke.

U delegaciji Crne Gore, pored ministra pravde Miraša Radovića, su i stalni predstavnik Crne Gore pri UN u Ženevi ambassador Milomir Mihaljević, pomoćnik ministra unutrašnjih poslova i javne uprave Nada Vukanić, sekretar Ministarstva zdravlja, rada i socijalnog staranja Smiljka Kotlica, te predstavnici Ministarstva pravde, inostranih poslova, Uprave policije i Zavoda za izvrsenje krivičnih sankcija.
Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?