Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Женева: Делегација Владе Црне Горе представила Иницијални извјештај Црне Горе о имплементацији Конвенције УН о борби против тортуре

Објављено: 12.11.2008. 02:12 Аутор: Насловна страна
Делегација Владе Црне Горе, коју предводи министар правде Мираш Радовић, представила је данас Иницијални извјештај Црне Горе о имплементацији Конвенције УН о борби против тортуре. Извршавајуци своје медјународне обавезе, Црна Гора први пут иступа као независна држава у презентацији националног извјештаја на 41. редовном засиједању Комитета против тортуре (ЦАТ)- надлежним тијелом Уједињених нација, које се одржава у Женеви.

Након обнове независности, Црна Гора је, на основу сукцесије, пристипила сету основних конвенција Уједињених нација из области заштите и промоције људских права и основних слобода, медју којима је и Конвенција о борби против тортуре, нечовјецног или понижавајуцег поступања или кажњавања. У складу са одредбама те Конвенције државе чланице су дужне да Комитету подносе редовне извјештаје о мјерама које предузимају у борби против тортуре. Црна Гора је као независна држава, постала страна уговорница Конвенције 23. октобра 2006, па је стога Влада била у обавези да до 23. октобра 2007. године поднесе Иницијални извјештај о њеној имплементацији, а чије је разматрање планирано за овогодишње засиједање Комитета.

Првог дана учесца делегације на засиједању тог тијела, шеф делегације Владе, министар Мираш Радовић представио је правни и институционални оквир за борбу против тортуре у Црној Гори. Он је истакао значај засиједања Комитета за црногорске институције, чији се рад уско везује за материју која је предмет Конвенције. Радовић је нагласио да је то прилика да се кроз конструктивни дијалог боље разумије и сагледа реално стање у држави, те да се заједнички утврде модалитети за даље унапредјење имплемантације Конвеницје.

Чланови Комитета постављали су додатна питања која су се тицала разјашњења одредјених правних рјешења и праксе у раду државних органа Црне Горе. На та питања, у складу са методима рада Комитета, црногорска делегација ће сјутра давати образложене одговоре. На крају засиједања Комитет ће усвојити закључке.

У делегацији Црне Горе, поред министра правде Мираша Радовића, су и стални представник Црне Горе при УН у Женеви амбассадор Миломир Михаљевић, помоћник министра унутрашњих послова и јавне управе Нада Вуканић, секретар Министарства здравља, рада и социјалног старања Смиљка Котлица, те представници Министарства правде, иностраних послова, Управе полиције и Завода за изврсење кривичних санкција.
Да ли вам је садржај ове странице био од користи?