Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

Beograd: Delegacija Crne Gore učestvuje na Regionalnoj ministarskoj konferenciji ministara unutrašnjih poslova i pravde

Objavljeno: 28.09.2009. 23:21 Autor: Naslovna strana
Regionalna saradnja i tijesna i intenzivna komunikacija između policija, tužilaštava i pravosuđa država Zapadnog Balkana preduslov je za kvalitetnu borbu protiv organizovanog kriminala i korupcije, čije suzbijanje predstavlja poseban nacionalni i međunarodni interes, stav je delegacije Crne Gore koja učestvuje na Regionalnoj ministarskoj konferenciji ministara unutrašnjih poslova i pravde, koja se od 27. do 30. septembra održava u Beogradu. Delegaciju Crne Gore predvode ministar unutrašnjih poslova i javne uprave Ivan Brajović, ministar pravde Miraš Radović i zamjenik Vrhovnog državnog tužioca Stojanka Radović.

Ministar Brajović je naglasio da se, kroz tijesnu saradnju policije, pravosudnih organa, bezbjednosnih službi, Savjeta za nacionalnu bezbjednost i rukovodećih ličnosti države, mora ići bar korak ispred organizovanog kriminala, koji predstavlja pošast savremenog doba. Mi smo, u Crnoj Gori, objedinili sve snage društva u toj borbi, i naš je prioritet uspješno čuvanje granica, praćenje protoka ljudi i robe preko kopnenih i morskih granica, modernizacija putnih isprava i kompjutersko i obavještajno povezivanje u cilju razmjene informacija u toj oblasti".

"Povezanost kriminalnih grupa sa prostora Crne Gore sa kriminalnim grupama iz inostranstva, prisutna je gotovo kod svih procesuiranih krivičnih djela iz oblasti organizovanog kriminala. Evidentna je i dobra povezanost i organizovanost kriminalnih grupa sa teritorija država bivše Jugoslavije i Albanije. Pripadnici tih grupa se udružuju bez potpisivanja sporazuma, ugovora ili protokola, raspolažu značajnim finansijskim sredstvima, koriste sve prednosti modernih tehnologija, djeluju na području nekoliko država i koriste slabosti naših sistema. Stoga je obaveza svih nas da se ujedinjeno, suprostavimo svim sredstvima - svakom njegovom obliku. To nam je, na kraju, i profesionalna obaveza. Pamtimo vrijeme kada je Balkan bio sigurniji nego danas. A ja želim da moja ali i vaša djeca ponovo žive sigurno na Balkanu. Imaju pravo na to, a to pravo im mi moramo obezbijediti, zaključio je ministar Brajović.

Ministar Radović je apostrofirao slabosti postojećih normativnih rješenja i barijere koje ometaju saradnju između pravosuđa različitih država i opterećuju rad pravosudnih organa, navodeći različite koncepte zakona o krivičnom postupku, problem dvojnog državljanstva i izručenja počinilaca krivičnih djela, te spori protok informacija između pravosudnih organa tih država. U Crnoj Gori smo nastojali da stvorimo pretpostavke za otklanjanje navedenih barijera. U našem ustavu postoji odredba da se crnogorski državljanin neće izručiti, osim u skladu sa međunarodnim obavezama Crne Gore. Za razliku od ustava nekih drugih država, to je fleksibilna odredba koja ostavlja prostor za primjenu međunarodnog ugovora, koji taj odnos uređuje na drugačiji način. Donijeli smo novi Zakonik o krivičnom postupku koji je baziran na konceptu tužilačke istrage, primjeni specijalnih istražnih tehnika za sve oblike težih krivičnih djela i krivičnih djela organizovanog kriminala, korupcije i kompjuterskog kriminala. Tim zakonom je uvedena i proceduralna odredba za institut proširene konfiskacije i alternativnog rješavanja krivično-pravnih sporova, sa mogućnošću da ono bude primijenjeno za najveći broj krivičnih djela koja se pojavljuju u praksi sudova, naveo je ministar Radović. On je zaključio da bi bilo poželjno da ova konferencija rezultira zajedničkim stavom o potrebi zaključivanja multilateralnog ugovora o međunarodnoj pravnoj pomoći, kojim bi se stvorile pretpostavke za što neposredniju i bržu saradnju pravosuđa država regiona u toj oblasti.

Zamjenik Vrhovnog državnog tužioca Stojanka Radović istakla je da iskustvo Crne Gore u borbi protiv organizovanog kriminala govori da je ta pojava uvijek transnacionalnog karaktera, te da naša petogodišnja praksa pokazuje povezanost organizovanog kriminala sa kriminalnim grupama u inostranstvu, posebno onima koji djeluju na području zemalja nastalih raspadom bivše Jugoslavije.Povezanost se ispoljava po izvršiocima, predmetu izvršenja krivičnog djela i mjestu izvršenja, navela je Radović. Ona je istakla da se crnogorsko tužilaštvo, radi uspješnog suzbijanja organizovanog kriminala, opredijelilo za iznalaženje puteva međunarodne saradnje, u vidu sklapanja multilateralnih i bilateralnih ugovora o saradnji sa glavnim tužiocima država u regionu, ali i šire, kao što je onaj koji je potpisan sa Generalnim tužilaštvom Ruske Federacije. Radović je posebno istakla važnost Drugog dodatnog protokola Evropske konvencije o međusobnom pružanju pravne pomoći, koji Crnoj Gori omogućava direktnu saradnju sa evropskim državama, na planu suzbijanja svih oblika organizovanog kriminala.
Sem ministara pravde i unutrašnjih poslova i tužilaca iz zemalja Zapadnog Balkana, konferenciji u Beogradu prisustvuju i najviši zvaničnici Republike Srbije, Evropske unije i panevropskih stručnih i političkih organizacija.
Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?