Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Београд: Делегација Црне Горе учествује на Регионалној министарској конференцији министара унутрашњих послова и правде

Објављено: 28.09.2009. 23:21 Аутор: Насловна страна
Регионална сарадња и тијесна и интензивна комуникација између полиција, тужилаштава и правосуђа држава Западног Балкана предуслов је за квалитетну борбу против организованог криминала и корупције, чије сузбијање представља посебан национални и међународни интерес, став је делегације Црне Горе која учествује на Регионалној министарској конференцији министара унутрашњих послова и правде, која се од 27. до 30. септембра одржава у Београду. Делегацију Црне Горе предводе министар унутрашњих послова и јавне управе Иван Брајовић, министар правде Мираш Радовић и замјеник Врховног државног тужиоца Стојанка Радовић.

Министар Брајовић је нагласио да се, кроз тијесну сарадњу полиције, правосудних органа, безбједносних служби, Савјета за националну безбједност и руководећих личности државе, мора ићи бар корак испред организованог криминала, који представља пошаст савременог доба. Ми смо, у Црној Гори, објединили све снаге друштва у тој борби, и наш је приоритет успјешно чување граница, праћење протока људи и робе преко копнених и морских граница, модернизација путних исправа и компјутерско и обавјештајно повезивање у циљу размјене информација у тој области".

"Повезаност криминалних група са простора Црне Горе са криминалним групама из иностранства, присутна је готово код свих процесуираних кривичних дјела из области организованог криминала. Евидентна је и добра повезаност и организованост криминалних група са територија држава бивше Југославије и Албаније. Припадници тих група се удружују без потписивања споразума, уговора или протокола, располажу значајним финансијским средствима, користе све предности модерних технологија, дјелују на подручју неколико држава и користе слабости наших система. Стога је обавеза свих нас да се уједињено, супроставимо свим средствима - сваком његовом облику. То нам је, на крају, и професионална обавеза. Памтимо вријеме када је Балкан био сигурнији него данас. А ја желим да моја али и ваша дјеца поново живе сигурно на Балкану. Имају право на то, а то право им ми морамо обезбиједити, закључио је министар Брајовић.

Министар Радовић је апострофирао слабости постојећих нормативних рјешења и баријере које ометају сарадњу између правосуђа различитих држава и оптерећују рад правосудних органа, наводећи различите концепте закона о кривичном поступку, проблем двојног држављанства и изручења починилаца кривичних дјела, те спори проток информација између правосудних органа тих држава. У Црној Гори смо настојали да створимо претпоставке за отклањање наведених баријера. У нашем уставу постоји одредба да се црногорски држављанин неће изручити, осим у складу са међународним обавезама Црне Горе. За разлику од устава неких других држава, то је флексибилна одредба која оставља простор за примјену међународног уговора, који тај однос уређује на другачији начин. Донијели смо нови Законик о кривичном поступку који је базиран на концепту тужилачке истраге, примјени специјалних истражних техника за све облике тежих кривичних дјела и кривичних дјела организованог криминала, корупције и компјутерског криминала. Тим законом је уведена и процедурална одредба за институт проширене конфискације и алтернативног рјешавања кривично-правних спорова, са могућношћу да оно буде примијењено за највећи број кривичних дјела која се појављују у пракси судова, навео је министар Радовић. Он је закључио да би било пожељно да ова конференција резултира заједничким ставом о потреби закључивања мултилатералног уговора о међународној правној помоћи, којим би се створиле претпоставке за што непосреднију и бржу сарадњу правосуђа држава региона у тој области.

Замјеник Врховног државног тужиоца Стојанка Радовић истакла је да искуство Црне Горе у борби против организованог криминала говори да је та појава увијек транснационалног карактера, те да наша петогодишња пракса показује повезаност организованог криминала са криминалним групама у иностранству, посебно онима који дјелују на подручју земаља насталих распадом бивше Југославије.Повезаност се испољава по извршиоцима, предмету извршења кривичног дјела и мјесту извршења, навела је Радовић. Она је истакла да се црногорско тужилаштво, ради успјешног сузбијања организованог криминала, опредијелило за изналажење путева међународне сарадње, у виду склапања мултилатералних и билатералних уговора о сарадњи са главним тужиоцима држава у региону, али и шире, као што је онај који је потписан са Генералним тужилаштвом Руске Федерације. Радовић је посебно истакла важност Другог додатног протокола Европске конвенције о међусобном пружању правне помоћи, који Црној Гори омогућава директну сарадњу са европским државама, на плану сузбијања свих облика организованог криминала.
Сем министара правде и унутрашњих послова и тужилаца из земаља Западног Балкана, конференцији у Београду присуствују и највиши званичници Републике Србије, Европске уније и паневропских стручних и политичких организација.
Да ли вам је садржај ове странице био од користи?