Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

Saopštenje: Održan Prvi sastanak u okviru 74. zasijedanja Komiteta UN za eliminaciju rasne diskriminacije (CERD)

Objavljeno: 03.03.2009. 01:39 Autor: Naslovna strana
Danas je u sjedištu Ujedinjenih nacija u Ženevi delegacija Vlade Crne Gore, na čijem je čelu bio ministar za zaštitu ljudskih i manjinskih prava Fuad Nimani, učestvovala na prvom sastanku u okviru 74. zasijedanja Komiteta UN za eliminaciju rasne diskriminacije (CERD). Na sastanku je predstavljen Inicijalni izvještaj Crne Gore o implementaciji Konvencije UN o eliminaciji svih oblika rasne diskriminacije, koji je dostavljen Kancelariji Visokog komesara za ljudska prava, u skladu sa odredbama Konvencije, 23. oktobra 2007. godine.
Razmatranje izvještaja ima formu konstruktivnog dijaloga između članova Komiteta i delegacije, čiji je cilj postizanje boljeg razumijevanja realnog stanja u državi, kao i zajedničko utvrđivanje modaliteta za unapređenje implementacije Konvencije. Razmatranje izvještaja održava se kroz dva sastanka koja su otvorena za javnost. Na današnjem prvom sastanku ministar Nimani je predstavio najvažnije djelove izvještaja i osvrnuo se na aktivnosti koje su preduzete nakon njegovog podnošenja Komitetu.
Članovi Komiteta su izrazili zadovoljstvo činjenicom da je Crna Gora u predviđenom roku ispunila svoju obavezu podnošenja Izvještaja, te njegovom kvalitetnom prezentacijom. Činjenica da je Crna Gora u tako kratkom vremenu ispunila obaveze prema Komitetu UN za eliminaciju rasne diskriminacije, Komitetu UN protiv torture i u okviru mehanizma Opšteg periodičnog pregleda o stanju ljudskih prava (UPR), ukazuje na posvećenost države implementaciji međunarodnih dokumenata iz oblasti zaštite i unapređenja ljudskih prava. Takođe, Komitet je pozdravio izuzetan napredak Crne Gore na izgradnji i usklađivanju normativnog okvira sa najvišim međunarodnim standadima u oblasti poštovanja prava manjina. Prepoznati su napori Vlade da kroz sveobuhvatne reforme stvori ambijent u kome će svi građani biti u mogućnosti da uživaju širok spektar prava i sloboda predviđenih Ustavom i zakonima Crne Gore.
Članovi Komiteta su, na osnovu izvještaja nevladinog sektora, zatražili od delegacije dodatne informacije o sprovođenju planiranih aktivnosti u oblasti unapređenja položaja RAE populacije, kao i pripadnika drugih ranjivih društvenih grupa. Imajući u vidu dinamiku zasijedanja, pomoćnik ministra za zaštitu ljudskih i manjinskih prava Sabahudin Delić je, na današnjem sastanku, otpočeo prezentaciju strateških dokumenata za unapređenje položaja RAE populacije i već ostvarenih rezultata u njihovoj implementaciji. Prezentacija će biti zaokružena na sutrašnjem sastanku, na kome će delegacija Vlade Crne Gore imati priliku i da detaljno obrazloži pojedina pitanja, za koja su članovi Komiteta iskazali interesovanje.
Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?