Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Саопштење: Одржан Први састанак у оквиру 74. засиједања Комитета УН за елиминацију расне дискриминације (ЦЕРД)

Објављено: 03.03.2009. 01:39 Аутор: Насловна страна
Данас је у сједишту Уједињених нација у Женеви делегација Владе Црне Горе, на чијем је челу био министар за заштиту људских и мањинских права Фуад Нимани, учествовала на првом састанку у оквиру 74. засиједања Комитета УН за елиминацију расне дискриминације (ЦЕРД). На састанку је представљен Иницијални извјештај Црне Горе о имплементацији Конвенције УН о елиминацији свих облика расне дискриминације, који је достављен Канцеларији Високог комесара за људска права, у складу са одредбама Конвенције, 23. октобра 2007. године.
Разматрање извјештаја има форму конструктивног дијалога између чланова Комитета и делегације, чији је циљ постизање бољег разумијевања реалног стања у држави, као и заједничко утврђивање модалитета за унапређење имплементације Конвенције. Разматрање извјештаја одржава се кроз два састанка која су отворена за јавност. На данашњем првом састанку министар Нимани је представио најважније дјелове извјештаја и осврнуо се на активности које су предузете након његовог подношења Комитету.
Чланови Комитета су изразили задовољство чињеницом да је Црна Гора у предвиђеном року испунила своју обавезу подношења Извјештаја, те његовом квалитетном презентацијом. Чињеница да је Црна Гора у тако кратком времену испунила обавезе према Комитету УН за елиминацију расне дискриминације, Комитету УН против тортуре и у оквиру механизма Општег периодичног прегледа о стању људских права (УПР), указује на посвећеност државе имплементацији међународних докумената из области заштите и унапређења људских права. Такође, Комитет је поздравио изузетан напредак Црне Горе на изградњи и усклађивању нормативног оквира са највишим међународним стандадима у области поштовања права мањина. Препознати су напори Владе да кроз свеобухватне реформе створи амбијент у коме ће сви грађани бити у могућности да уживају широк спектар права и слобода предвиђених Уставом и законима Црне Горе.
Чланови Комитета су, на основу извјештаја невладиног сектора, затражили од делегације додатне информације о спровођењу планираних активности у области унапређења положаја РАЕ популације, као и припадника других рањивих друштвених група. Имајући у виду динамику засиједања, помоћник министра за заштиту људских и мањинских права Сабахудин Делић је, на данашњем састанку, отпочео презентацију стратешких докумената за унапређење положаја РАЕ популације и већ остварених резултата у њиховој имплементацији. Презентација ће бити заокружена на сутрашњем састанку, на коме ће делегација Владе Црне Горе имати прилику и да детаљно образложи поједина питања, за која су чланови Комитета исказали интересовање.
Да ли вам је садржај ове странице био од користи?