Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

Ministar Dinosha boravio u radnoj posjeti Savjetu Evrope u Strazburu

Objavljeno: 12.11.2009. 21:06 Autor: Naslovna strana
U organizaciji Generalnog direktorata za ljudska prava i pravna pitanja Savjeta Evrope, u Strazburu je, 9. i 10. novembra 2009.godine održan 10.sastanak Komiteta eksperata za zaštitu nacionalnih manjina (DH-MIN).

Pored predstavnika vlada zemalja-članica Savjeta Evrope, učešće u radu ovog značajnog skupa uzeli su i predstavnici zemalja posmatrača, predstavnici nevladinih organizacija, kao i predstavnici međunarodnih organizacija Evropska komisija, OEBS, ODIHR, UNHCHR, UNHCR i dr.
Ministar za ljudska i manjinska prava, g-din Ferhat Dinosha, u okviru plenarnog zasijedanja, pozdravio je članove Komiteta i predstavio aktivnosti Ministrstva i Vlade Crne Gore na planu zaštite i unapređenja manjinskih prava u Crnoj Gori. Ministar Dinosha je posebno istakao tradicionalno dobre međunacionalne i međukonfesionalne odnose, te predanost Vlade Crne Gore da, na svom putu evroatlanskih integracija, posveti pažnju daljem razvoju unapređenja sistema i zaštite manjinskih prava.

Tokom prvog radnog dana organizovan je okrugli sto, na kojem je predstavnica Crne Gore, doc. dr Ivana Jelić uzela učešća i prezentirala stanje zaštite manjinskih prava u Crnoj Gori, sa posebnim akcentom na dosadašnjem razvoju u pogledu manjinskih savjeta, Fonda za manjine, Centra za očuvanje i razvoj kulture manjina, kao i sprovođenjem principa afirmativne akcije povodom zaštite ljudskih prava i poboljšanja položaja Roma. Tom prilikom, ali i tokom cijelog zasijedanja, naglasila je da je Crna Gora, u svim svojim konkretnim akcijama, a ne samo na nivou zakonskih rješenja, koja su usklađena sa standardima Savjeta Evrope, posvećena realizovanju principa integracije pripadnika manjina u crnogorsko društvo.

Pored ovih tema, raspravljana su i neka proceduralna pitanja, kao na primjer teme i datumi narednih zasijedanja, koje treba da bude konačno odlučeno na Komitetu za ljudska prava (CD-DH), krajem novembra, kao i odobrenje liste odluka usvojenih tokom 10. zasijedanja.

Na kraju, istaknuto je da je pitanje interkulturalnog dijaloga važna tema za budući rad Komiteta, kao i da treba dati posebni značaj obrazovanju Roma. Takođe, zaključeno je da su države članice Komiteta, slijedeći informaciju Komiteta eksperata u vezi sa Romima i putnicima (MG-S-ROM), pozvane da obezbijede relevantne informacije, gdje i kada je to potrebno, naročito u vezi sa političkom participacijom ove ciljne grupe, kao i da ih proslijede Sekretarijatu Komiteta.
Tokom razgovora sa zamjenicom Generalnog sekretara, ministar Dinosha je informisao o aktuelnim dešavanjima iz domena rada Ministarstva za ljudska i manjinska prava. Pruženo je više informacija o opštoj situaciji ljudskih i manjinskih prava u našoj državi i izraženo uvjerenje da će kroz dalju reformu zakonodavstva koje uređuje ovu oblast biti održan kontinuitet uvođenja pozitivnih evropskih normi i iskustava u crnogorski pravosudni sistem.

Ministar Dinoša je obavijestio i o aktuelnim projektima na poboljšanju statusa romske populacije u Crnoj Gori, a prije svega o aktuelnim projekatima koji se sprovode na polju obrazovanja, obezbjeđivanja smještaja, registracije i popisa pripadnika romske zajednice, kao i koracima koje Ministarstvo za ljudska i manjinska prava ima namjeru sprovesti u cilju jačanja sistema zaštite prava i sloboda za pripradnike ove i drugih osjetljivih društvenih grupa.

Zamjenica Generalnog sekretara SE je pozdravila napore koje crnogorska strana čini na planu potpisivanja konvencija i ispunjavanja obaveza koje je naša država preuzela prilikom učlanjenja u SE. Ona je ocijenila da obezbjeđivanje poštovanja ljudskih i naročito manjinskih prava predstavlja garanciju demokratskih procesa u svakoj državi. U tom smislu ona je pozitivno ocijenila situaciju u Crnoj Gori i iskazala podršku aktivnostima na usvajanju novog Zakona o zabrani diskriminacije i novog Zakona o strancima, što bi trebalo da rezultira daljim unaprjeđenjem sistema zaštite prava i sloboda svih pojedinaca i grupa na teritoriji naše države.

Sagovornici su zaključili da odličnu saradnju Crne Gore i Savjeta Evrope treba dalje jačati, kako bi i kroz realizaciju programa od zajedničkog interesa, Crna Gora potvrdila opredjeljenje da u potpunosti valorizuje svoje društvene (nacionalne, vjerske i druge) različitosti. Istom prilikom razgovarano je o modalitetima manjinskog predstavljanja u Skupštini Crne Gore. S tim u vezi, pozdravljene su aktivnosti na usaglašavanju ovog dijela crnogorske legislative sa evropskim standardima, a na bazi preporuka Venecijanske komisije.

Na inicijativu ministra Dinoshe razmijenjena su i mišljenja o evropskoj praksi, kad se to tiče načina obezbjeđenja ljudskih prava i sloboda za pripadnike LGBT populacije.
Ministar Dinosha susreo se i sa Generalnim direktorom za ljudska prava i pravne poslove SE (DGHL), kojom prilikom su razmatrani različiti aspekti saradnje ovog dijela Sekretarijata Savjeta Evrope i Ministarstva za ljudska i manjinska prava. Ministar je zahvalio na dosadašnjoj podršci koju je DGHL pružio Crnoj Gori i istakao spremnost da međusobna komunikacija bude dalje proširena. On je informisao o akcijama koje se sprovode na planu usaglašavanja izbornog zakonodavstva sa Ustavom, izradi reformskih zakona u saradnji sa Venecijanskom komisijom i dao viđenje o opštoj situaciji ljudskih prava u Crnoj Gori.

Generalni direktor DGHL Filip Buaja (Philippe Boillat) je sa svoje strane pozdravio aktivnosti crnogorske Vlade na obezbjeđivanju vladavine prava i ljudskih prava. On je naglasio značaj kontinuiranog dijaloga između naše države i Savjeta Evrope u odnosu na pitanja od obostranog interesa, što je i preduslov za dalje jačanje međusobnog povjerenja i saradnje. Posebnu pažnju g. Buaja je posvetio održavanju follow-up seminara o preporukama Savjetodavnog komiteta SE za zaštitu manjina, koji bi trebalo da bude održan u Crnoj Gori tokom februara 2010. godine. Zajednički je ocijenjeno da bi kao neke od tema za razgovor tokom tog skupa mogle biti: pristup medijima, obrazovanje, decentralizacija, kao i proporcionalna zastupljenost manjina u organima uprave i sl. Naročito je naglašeno da se u ovom slučaju ne bi radilo o nekom vidu monitoringa, već o bilateralnoj saradnji Crne Gore i Savjeta Evrope sa ciljem pružanja doprinosa u pronalaženju najboljih rješenja za pitanja koja su zajednički identifikovana kao izazov za naredni period. Razgovarano je i o imenovanju nezavisnog crnogorskog eksperta u pomenutom Savjetodavnom komitetu. U tom kontekstu, g. Buaja je pozvao Ministarstvo za ljudska i manjinska prava Crne Gore da dostavi najmanje dvije kandidature od kojih bi, putem glasanja na KMSE, bio izabran crnogorski član ovog tijela SE. Ovakva inicijativa je u potpunosti prihvaćena od crnogorske strane.
Prilikom posjete Evropskom sudu za ljudska prava (ECHR), delegacija Ministarstva za ljudska i manjinska prava imala je priliku da se upozna sa načinom rada ove značajne institucije. Razgovoru su prisustvovali g. Robert Erli, registar Druge sekcije ECHR, g-đa Ana Ostin, šef divizije za jugoistočnu Evropu, g. Nebojša Vučinić, crnogorski sudija ECHR, g. Branko Pleša, šef pravnog tima zaduženog za JIE i Slobodanka Karišik, pravnik koji prati crnogorske slučajeve.

U dužem i otvorenom razgovoru, minisar Dinosha i pomoćnik Delić su bliže informisani o crnogorskim slučajevima pred ECHR, kao i opštim podacima o broju aplikacija, dinamici njihovog rješavanja i drugim pitanjima iz domena rada ECHR. Poseban dio razgovora je bio posvećen tipskim slučajevima u našem regionu i sudskoj praksi u prethodnom periodu.

Imajući u vidu sličnost pravnih sistema zemalja bivše Jugoslavije i iskustva koja se tiču načina sprovođenja presuda u našem regionu, predstavnici ECHR su pozvali nadležne državne organe Crne Gore da koriste pozitivne primjere iz susjednih država kako bi došli do najpraktičnijih i najefikasnijih rješenja za sprovođenje presuda ECHR.
Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?