Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Министар Диносха боравио у радној посјети Савјету Европе у Стразбуру

Објављено: 12.11.2009. 21:06 Аутор: Насловна страна
У организацији Генералног директората за људска права и правна питања Савјета Европе, у Стразбуру је, 9. и 10. новембра 2009.године одржан 10.састанак Комитета експерата за заштиту националних мањина (ДХ-МИН).

Поред представника влада земаља-чланица Савјета Европе, учешће у раду овог значајног скупа узели су и представници земаља посматрача, представници невладиних организација, као и представници међународних организација Европска комисија, ОЕБС, ОДИХР, УНХЦХР, УНХЦР и др.
Министар за људска и мањинска права, г-дин Ферхат Диносха, у оквиру пленарног засиједања, поздравио је чланове Комитета и представио активности Министрства и Владе Црне Горе на плану заштите и унапређења мањинских права у Црној Гори. Министар Диносха је посебно истакао традиционално добре међунационалне и међуконфесионалне односе, те преданост Владе Црне Горе да, на свом путу евроатланских интеграција, посвети пажњу даљем развоју унапређења система и заштите мањинских права.

Током првог радног дана организован је округли сто, на којем је представница Црне Горе, доц. др Ивана Јелић узела учешћа и презентирала стање заштите мањинских права у Црној Гори, са посебним акцентом на досадашњем развоју у погледу мањинских савјета, Фонда за мањине, Центра за очување и развој културе мањина, као и спровођењем принципа афирмативне акције поводом заштите људских права и побољшања положаја Рома. Том приликом, али и током цијелог засиједања, нагласила је да је Црна Гора, у свим својим конкретним акцијама, а не само на нивоу законских рјешења, која су усклађена са стандардима Савјета Европе, посвећена реализовању принципа интеграције припадника мањина у црногорско друштво.

Поред ових тема, расправљана су и нека процедурална питања, као на примјер теме и датуми наредних засиједања, које треба да буде коначно одлучено на Комитету за људска права (ЦД-ДХ), крајем новембра, као и одобрење листе одлука усвојених током 10. засиједања.

На крају, истакнуто је да је питање интеркултуралног дијалога важна тема за будући рад Комитета, као и да треба дати посебни значај образовању Рома. Такође, закључено је да су државе чланице Комитета, слиједећи информацију Комитета експерата у вези са Ромима и путницима (МГ-С-РОМ), позване да обезбиједе релевантне информације, гдје и када је то потребно, нарочито у вези са политичком партиципацијом ове циљне групе, као и да их прослиједе Секретаријату Комитета.
Током разговора са замјеницом Генералног секретара, министар Диносха је информисао о актуелним дешавањима из домена рада Министарства за људска и мањинска права. Пружено је више информација о општој ситуацији људских и мањинских права у нашој држави и изражено увјерење да ће кроз даљу реформу законодавства које уређује ову област бити одржан континуитет увођења позитивних европских норми и искустава у црногорски правосудни систем.

Министар Диноша је обавијестио и о актуелним пројектима на побољшању статуса ромске популације у Црној Гори, а прије свега о актуелним пројекатима који се спроводе на пољу образовања, обезбјеђивања смјештаја, регистрације и пописа припадника ромске заједнице, као и корацима које Министарство за људска и мањинска права има намјеру спровести у циљу јачања система заштите права и слобода за припраднике ове и других осјетљивих друштвених група.

Замјеница Генералног секретара СЕ је поздравила напоре које црногорска страна чини на плану потписивања конвенција и испуњавања обавеза које је наша држава преузела приликом учлањења у СЕ. Она је оцијенила да обезбјеђивање поштовања људских и нарочито мањинских права представља гаранцију демократских процеса у свакој држави. У том смислу она је позитивно оцијенила ситуацију у Црној Гори и исказала подршку активностима на усвајању новог Закона о забрани дискриминације и новог Закона о странцима, што би требало да резултира даљим унапрјеђењем система заштите права и слобода свих појединаца и група на територији наше државе.

Саговорници су закључили да одличну сарадњу Црне Горе и Савјета Европе треба даље јачати, како би и кроз реализацију програма од заједничког интереса, Црна Гора потврдила опредјељење да у потпуности валоризује своје друштвене (националне, вјерске и друге) различитости. Истом приликом разговарано је о модалитетима мањинског представљања у Скупштини Црне Горе. С тим у вези, поздрављене су активности на усаглашавању овог дијела црногорске легислативе са европским стандардима, а на бази препорука Венецијанске комисије.

На иницијативу министра Диносхе размијењена су и мишљења о европској пракси, кад се то тиче начина обезбјеђења људских права и слобода за припаднике ЛГБТ популације.
Министар Диносха сусрео се и са Генералним директором за људска права и правне послове СЕ (ДГХЛ), којом приликом су разматрани различити аспекти сарадње овог дијела Секретаријата Савјета Европе и Министарства за људска и мањинска права. Министар је захвалио на досадашњој подршци коју је ДГХЛ пружио Црној Гори и истакао спремност да међусобна комуникација буде даље проширена. Он је информисао о акцијама које се спроводе на плану усаглашавања изборног законодавства са Уставом, изради реформских закона у сарадњи са Венецијанском комисијом и дао виђење о општој ситуацији људских права у Црној Гори.

Генерални директор ДГХЛ Филип Буаја (Пхилиппе Боиллат) је са своје стране поздравио активности црногорске Владе на обезбјеђивању владавине права и људских права. Он је нагласио значај континуираног дијалога између наше државе и Савјета Европе у односу на питања од обостраног интереса, што је и предуслов за даље јачање међусобног повјерења и сарадње. Посебну пажњу г. Буаја је посветио одржавању фоллоw-уп семинара о препорукама Савјетодавног комитета СЕ за заштиту мањина, који би требало да буде одржан у Црној Гори током фебруара 2010. године. Заједнички је оцијењено да би као неке од тема за разговор током тог скупа могле бити: приступ медијима, образовање, децентрализација, као и пропорционална заступљеност мањина у органима управе и сл. Нарочито је наглашено да се у овом случају не би радило о неком виду мониторинга, већ о билатералној сарадњи Црне Горе и Савјета Европе са циљем пружања доприноса у проналажењу најбољих рјешења за питања која су заједнички идентификована као изазов за наредни период. Разговарано је и о именовању независног црногорског експерта у поменутом Савјетодавном комитету. У том контексту, г. Буаја је позвао Министарство за људска и мањинска права Црне Горе да достави најмање двије кандидатуре од којих би, путем гласања на КМСЕ, био изабран црногорски члан овог тијела СЕ. Оваква иницијатива је у потпуности прихваћена од црногорске стране.
Приликом посјете Европском суду за људска права (ЕЦХР), делегација Министарства за људска и мањинска права имала је прилику да се упозна са начином рада ове значајне институције. Разговору су присуствовали г. Роберт Ерли, регистар Друге секције ЕЦХР, г-ђа Ана Остин, шеф дивизије за југоисточну Европу, г. Небојша Вучинић, црногорски судија ЕЦХР, г. Бранко Плеша, шеф правног тима задуженог за ЈИЕ и Слободанка Каришик, правник који прати црногорске случајеве.

У дужем и отвореном разговору, минисар Диносха и помоћник Делић су ближе информисани о црногорским случајевима пред ЕЦХР, као и општим подацима о броју апликација, динамици њиховог рјешавања и другим питањима из домена рада ЕЦХР. Посебан дио разговора је био посвећен типским случајевима у нашем региону и судској пракси у претходном периоду.

Имајући у виду сличност правних система земаља бивше Југославије и искуства која се тичу начина спровођења пресуда у нашем региону, представници ЕЦХР су позвали надлежне државне органе Црне Горе да користе позитивне примјере из сусједних држава како би дошли до најпрактичнијих и најефикаснијих рјешења за спровођење пресуда ЕЦХР.
Да ли вам је садржај ове странице био од користи?