Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

Saopštenje: Posjeta ministra za uredjenje prostora i zaštitu životne sredine Branimira Gvozdenovića Libanu

Objavljeno: 17.08.2009. 20:35 Autor: Naslovna strana

Ministar uređenja prostora i zaštite životne sredine Branimir Gvozdenović, susreo se sa g. Naser Čamom, predsjednikom Odbora direktora i g. Munir Hamudom, izvršnim direktorom kompanije Solidere iz Libana, kao i sa načelnicima sektora za planiranje i arhitekturu u ovoj kompaniji, koja je zadužena za planiranje i regeneraciju gradskog jezgra i biznis centra Bejruta i koja trenutno ima najveći godišnji obrt na Srednjem Istoku.

Ministar Gvozdenović je ukazao da održivi prostorni razvoj, koji uvažava sve prirodne karakteristike Crne Gore, ali i ekonomske parametre, koji moraju dovesti do toga da građani Crne Gore ostvare životni standard građana Evropske Unije, jeste garant evropske budućnosti naših građana, posebno generacija koje dolaze. Tokom sastanka zaključeno je da Vlada Crne Gore i Ministarstvo za uređenje prostora i zaštitu živote sredine, odskora nanovo integrisano u ovom obliku, imaju jasnu viziju da kroz planske dokumente i realnu izgradnju streme uravnoteženom regionalnom i ekonomskom razvoju. Izloženo je i da se prostornim planiranjem u Crnoj Gori želi stvoriti ambijent za kvalitetniji život stanovnika što ujedno podrazumjeva i prostor za realizaciju mnogobrojnih investicija koje će tome doprinijeti.

Predstavnici kompanije Solidere, koji su u nekoliko navrata boravili u Crnoj Gori iskazali su interes za investicije, a kao posebno interesantne naveli su moguće projekte u Kotoru, Podgorici i Budvi.
Kompanija Solidere je libanska kompanija koja je zadužena za planiranje i ponovni razvoj centra Bejruta, nakon građanskog rata. Inače ovaj projekat se realizuje po modelu privatno-javnog partnerstva. Solidere je osnovan 1994. od strane premijera Rafika Haririja i razvio se u privatnu kompaniju koja se kotira na berzi. Kompanija se često prepoznaje kao glavna snaga regeneracije Bejruta, koji je ranije bio poznat kao Pariz Istoka.
Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?