Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

Saopštenje:Trodnevni Kurs obuke za praćenje kvaliteta morske vode za kupanje i rekreaciju

Objavljeno: 27.10.2009. 21:18 Autor: Naslovna strana
Javno preduzeće za upravljanje morskim dobrom u saradnji sa Ministarstvom uređenja prostora i zaštite životne sredine organizuje Kurs o kvalitetu morske vode za kupanje, u periodu od 27-30. oktobra 2009. godine. Ova aktivnost sprovodi se u okviru unaprjeđenja nacionalnih kapaciteta za implementaciju Barselonske konvencije i MEDPOL programa u Crnoj Gori. Nakon uvodnog obraćanja Jelene Knežević, samostalnog savjetnika u Ministarstvu uređenja prostora i zaštite životne sredine, u nastavku rada prezentirana su iskustva dr Marije Figueras, eksperta Svjetske zdravstvene organizacije, i profesorice na Institutu za zaštitu mora u Kataloniji.

Vodič Svjetske zdravstvene organizacije koji se odnosi na obezbijeđivanje zdrave životne sredine za kupače iz 2002. godine, i Vodič Evropske agencije za životnu sredinu o monitoringu vode za kupanje iz 2000. godine, predstavljaju dva osnovna dokumenta na kojim se zasniva organizacija treninga. Tokom trajanja radionice polaznicima kursa, odnosno predstavnicima nacionalnih institucija i resora sa nadležnostima u pogledu praćenja kvaliteta morske vode i stanja životne sredine, biće prezentovana iskustva Španije u primjeni navedenih dokumenata, relevantnog evropskog zakonodavstva , naročito EU Direktove o vodi za kupanje iz 2007. godine, kao i metodologije uzorkovanja i analize vode za kupanje.

Polazeći od nezavisne analize zakonodavno-institucionalnog okvira u oblasti kvaliteta vode za kupanje i kontrole zagađenja iz kopnenih izvora, koja je pripremljena u prvoj polovini ove godine, prepoznata je potreba daljeg usaglašavanja nacionalnog zakonodavstva u ovoj oblasti. Pri tom je neophdno uvažiti potrebu postojanja integrisanog sistema zaštite životne sredine i Programa praćenja stanja životne sredine.


U pogledu načina sprovođenja monitoringa vode za kupanje i rekreaciju na crnogorskom primorju, dr Figueras je kazala da postojeći sistem praćenja kvaliteta vode za kupanje uvažava zahtjeve EU Direktive o kvalitetu vode za kupanje, ali da je nacionalni okvir potrebno unaprijediti kako bi isti pored uzorkovanja i analiza uključio i sve aspekte od značaja za uvođenje sistema upravljanja kvalitetom vode za kupanje.

Čista voda za kupanje i čiste plaže jedan su od osnovnih preduslova zaštite zdravlja kupača, i obezbjeđivanja kvalitetne turističke ponude.
Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?