Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Саопштење:Тродневни Курс обуке за праћење квалитета морске воде за купање и рекреацију

Објављено: 27.10.2009. 21:18 Аутор: Насловна страна
Јавно предузеће за управљање морским добром у сарадњи са Министарством уређења простора и заштите животне средине организује Курс о квалитету морске воде за купање, у периоду од 27-30. октобра 2009. године. Ова активност спроводи се у оквиру унапрјеђења националних капацитета за имплементацију Барселонске конвенције и МЕДПОЛ програма у Црној Гори. Након уводног обраћања Јелене Кнежевић, самосталног савјетника у Министарству уређења простора и заштите животне средине, у наставку рада презентирана су искуства др Марије Фигуерас, експерта Свјетске здравствене организације, и професорице на Институту за заштиту мора у Каталонији.

Водич Свјетске здравствене организације који се односи на обезбијеђивање здраве животне средине за купаче из 2002. године, и Водич Европске агенције за животну средину о мониторингу воде за купање из 2000. године, представљају два основна документа на којим се заснива организација тренинга. Током трајања радионице полазницима курса, односно представницима националних институција и ресора са надлежностима у погледу праћења квалитета морске воде и стања животне средине, биће презентована искуства Шпаније у примјени наведених докумената, релевантног европског законодавства , нарочито ЕУ Директове о води за купање из 2007. године, као и методологије узорковања и анализе воде за купање.

Полазећи од независне анализе законодавно-институционалног оквира у области квалитета воде за купање и контроле загађења из копнених извора, која је припремљена у првој половини ове године, препозната је потреба даљег усаглашавања националног законодавства у овој области. При том је неопхдно уважити потребу постојања интегрисаног система заштите животне средине и Програма праћења стања животне средине.


У погледу начина спровођења мониторинга воде за купање и рекреацију на црногорском приморју, др Фигуерас је казала да постојећи систем праћења квалитета воде за купање уважава захтјеве ЕУ Директиве о квалитету воде за купање, али да је национални оквир потребно унаприједити како би исти поред узорковања и анализа укључио и све аспекте од значаја за увођење система управљања квалитетом воде за купање.

Чиста вода за купање и чисте плаже један су од основних предуслова заштите здравља купача, и обезбјеђивања квалитетне туристичке понуде.
Да ли вам је садржај ове странице био од користи?