Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

Saopštenje: Ministar rada i socijalnog staranja dr. Suad Numanović sa kosovskim zvaničnicima sagledavao mogućnosti i pospješenje povratka interno raseljenih lica sa Kosova koja borave u Crnoj Gori

Objavljeno: 09.07.2009. 20:49 Autor: Naslovna strana
Tokom radne posjete Kosovu, delegacija Vlade Crne Gore, koju je predvodio ministar rada i socijalnog staranja dr. Suad Numanović, sastala se sa potpredsjednikom Vlade Kosova Ramom Manajem, ministrom rada i socijalnog staranja Nenadom Rašićem i ministrom za povratak Sašom Rašićem i njihovim saradnicima. Cilj posjete Kosovu bio je sagledavanje mogućnosti i pospješenje povratka interno raseljenih lica sa Kosova koja borave u Crnoj Gori, naročito onih koja su već ušla u formalnu proceduru povratka, kao i onih koja su iskazali zainteresovanost za proces povratka na Kosovo.

Ministar Numanović je istakao da se radi o kontinuitetu procesa u kome u najvećoj mjeri povratak mora biti podržan od strane Kosova i dodao da međunarodna zajednica i donatori moraju imati u vidu da ovaj problem i dalje postoji i da je neophodna i njihova podrška.

Crna Gora je dobar primjer države koja svih ovih godina implementira trajna i održiva rješenja za raseljenike, što je naročito pokazala kroz izgradnju stambenih naselja za raseljena lica u Bukovici, Beranama, Pljevljima, Podgorici, Nikšiću, Herceg Novom, Tivtu i drugim mjestima, istakao je Numanović.

On je objasnio da se do sada iz Crne Gore na Kosovo vratilo oko 2300 lica. Anketa koju je posljednjih mjeseci uradio Zavod za zbrinjavanje izbjeglica pokazuje da je još oko 1300 lica zainteresovano za povratak, a od ovog broja 415 ih je već ušlo u formalnu proceduru povratka.

Numanović je dodao da će se sa aktivnostima povratka nastaviti i ubuduće. Bitan segment ovog procesa će biti i predstojeća preregistracija raseljenih lica sa Kosova koja se nalaze u Crnoj Gori i koja će pokazati koliko će se lica opredijeliti za povratak kao trajno rješenje.

Ministar Numanović je rekao da će se budući proces povratka institucionalizovati potpisivanjem Protokola o povratku raseljenih lica, između nadležnih institucija Crne Gore i Kosova. Time će se konkretizovati buduće aktivnosti i obaveze, kao i vremenski okvir za implementaciju datih rješenja. Jedan od ciljeva je izgradnja stambenog naselja na Kosovu, za najugroženije kategorije RAE raseljeničke populacije koja se nalazi u Crnoj Gori. To će biti dobar podsticaj i primjer da se pomogne najugroženijoj RAE populaciji, koja u vlasništvu nema sopstvenu imovinu.

Potpredsjednik Vlade Kosova Ram Manaj je pozdravio inicijative i razmišljanja predstavnika Vlade Crne Gore i istakao da će se sačiniti Protokol kojim će se identifikovati zahtjevi i mogućnosti za povratak raseljenih lica i obezbijediti zajednički pristup u stvaranju uslova za povratak onih koji su se izjasnili i pokazali interesovanje za to.

Ministar Numanović je zaključio da su se sagovornici složili da će obezbijediti dinamiku povratka za više od 16.000 raseljenih lica i da će nastaviti sa saradnjom kroz razmjenu informacija o procesu povratka između nadležnih institucija Crne Gore i Kosova.
Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?