Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Саопштење: Министар рада и социјалног старања др. Суад Нумановић са косовским званичницима сагледавао могућности и поспјешење повратка интерно расељених лица са Косова која бораве у Црној Гори

Објављено: 09.07.2009. 20:49 Аутор: Насловна страна
Током радне посјете Косову, делегација Владе Црне Горе, коју је предводио министар рада и социјалног старања др. Суад Нумановић, састала се са потпредсједником Владе Косова Рамом Манајем, министром рада и социјалног старања Ненадом Рашићем и министром за повратак Сашом Рашићем и њиховим сарадницима. Циљ посјете Косову био је сагледавање могућности и поспјешење повратка интерно расељених лица са Косова која бораве у Црној Гори, нарочито оних која су већ ушла у формалну процедуру повратка, као и оних која су исказали заинтересованост за процес повратка на Косово.

Министар Нумановић је истакао да се ради о континуитету процеса у коме у највећој мјери повратак мора бити подржан од стране Косова и додао да међународна заједница и донатори морају имати у виду да овај проблем и даље постоји и да је неопходна и њихова подршка.

Црна Гора је добар примјер државе која свих ових година имплементира трајна и одржива рјешења за расељенике, што је нарочито показала кроз изградњу стамбених насеља за расељена лица у Буковици, Беранама, Пљевљима, Подгорици, Никшићу, Херцег Новом, Тивту и другим мјестима, истакао је Нумановић.

Он је објаснио да се до сада из Црне Горе на Косово вратило око 2300 лица. Анкета коју је посљедњих мјесеци урадио Завод за збрињавање избјеглица показује да је још око 1300 лица заинтересовано за повратак, а од овог броја 415 их је већ ушло у формалну процедуру повратка.

Нумановић је додао да ће се са активностима повратка наставити и убудуће. Битан сегмент овог процеса ће бити и предстојећа пререгистрација расељених лица са Косова која се налазе у Црној Гори и која ће показати колико ће се лица опредијелити за повратак као трајно рјешење.

Министар Нумановић је рекао да ће се будући процес повратка институционализовати потписивањем Протокола о повратку расељених лица, између надлежних институција Црне Горе и Косова. Тиме ће се конкретизовати будуће активности и обавезе, као и временски оквир за имплементацију датих рјешења. Један од циљева је изградња стамбеног насеља на Косову, за најугроженије категорије РАЕ расељеничке популације која се налази у Црној Гори. То ће бити добар подстицај и примјер да се помогне најугроженијој РАЕ популацији, која у власништву нема сопствену имовину.

Потпредсједник Владе Косова Рам Манај је поздравио иницијативе и размишљања представника Владе Црне Горе и истакао да ће се сачинити Протокол којим ће се идентификовати захтјеви и могућности за повратак расељених лица и обезбиједити заједнички приступ у стварању услова за повратак оних који су се изјаснили и показали интересовање за то.

Министар Нумановић је закључио да су се саговорници сложили да ће обезбиједити динамику повратка за више од 16.000 расељених лица и да ће наставити са сарадњом кроз размјену информација о процесу повратка између надлежних институција Црне Горе и Косова.
Да ли вам је садржај ове странице био од користи?