Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

Saopštenje: Predstavnici francuske delegacije Ministarstva rada, socijalnih odnosa, solidarnosti u radnoj posjeti Inspekciji zaštite na radu

Objavljeno: 30.07.2009. 23:03 Autor: Naslovna strana
Predstavnici francuske delegacije Ministarstva rada, socijalnih odnosa, solidarnosti Herve Conan, inženjer u direktoratu za prevenciju u BDP (građevina i javni radovi) i Christine Michel, projekt menadžer u servisu za obuku i primjenjivo istraživanje u OPPBDP (Organizacija za prevenciju u BDP) po Programu saradnje potpisanom izmedju crnogorskog Ministarstva i GIP International su u radnoj posjeti Ministarstvu rada i socijalnog staranja Crne Gore - Inspekciji zaštite na radu.

Cilj ove saradnje je da se Ministarstvu rada i socijalnog staranja, pruži tehnička podrška potrebna za praćenje i olakšavanje strukturnih promjena koje zahtijevaju nacionalno i međunarodno ekonomsko i socijalno okruženje.

Podsjetimo, Ministarstvo rada i socijalnog staranja Crne Gore, je od 2004. godine zaduženo za transpoziciju evropskih direktiva u oblasti zaštite na radu, vodi neprekidnu aktivnost harmonizacije komunitarnih tekovina u interno (nacionalno) zakonodavstvo.

S obzirom na preporuke Evropske komisije, Ministarstvo je utvrdilo prioritete usklađivanja sljedećih direktiva koje se odnose na ljekarsku kontrolu radnika izloženih specifičnim rizicima; zaštitu radnika izloženih azbestu, rizicima vezanim za privremena i pokretna gradilišta; kancerogenim, mutagenim i toksičnim agensima opasnim za reprodukciju, fizičkim i hemijskim štetnostima i dr.

Integracijom komunitarnih tekovina u oblast zdravlja i zaštite na radu norme će biti prenijete u nacionalno zakonodavstvo i naći će svoju punu i efikasnu primjenu kod članica na koje se odnose. Na osnovu okvirne direktive 89/391/CEE, poslodavac je odgovoran za zdravlje i zaštitu na radu radnika koje mora obezbijediti u svim aspektima vezanim za rad. Poslodavac je dužan da preduzme sve potrebne korake za utvrdjivanje rizika kojima su radnici izloženi, kako bi uveo preventivne mjere potrebne za njihovo eliminisanje ili smanjenje, u slučaju da ne mogu biti izbjegnuti, putem adaptiranja radnih mjesta, produktivnih metoda, kao i opreme i radnih uslova.

Inspekcija zaštite na radu Ministarstva rada i socijalnog staranja je u okviru ove saradnje zatražila podršku francuskih eksperata, kako bi podstakli poslodavce na odgovornost po pitanju procjene rizika i pomogli im da uvedu metodologiju procjene profesionalnih rizika u ključnim sektorima lokalne ekonomije, posebno u Sektoru gradjevinarstva / javni radovi koji je identifikovan kao probni sektor (pilot projekat) u okviru ove posjete.


Pravilnikom o procjeni rizika na radnom mjestu kod poslodavca koje je donijelo ovo Ministarstvo je predviđeno utvrdjivanje i identifikovanje rizika i predstavlja kolektivno preduzimanje mjera radne organizacije u preduzeću, ali takođe poslodavac snosi odgovornost za sredstva u cilju obezbjeđivanja zaštite radnika, utvrdjivanje rizika i razmatranje mogućnosti njihovog eliminisanja ili smanjenja na najmanju moguću mjeru, koje će se obavljati zajedno sa radnicima i njihovim predstavnicima i biće praćeno aktivnostima obuke i informisanja.

Pilot projektom se predlaže usvajanje kolektivnog preduzimanja mjera, čime bi se prevazišla obična podrška u koncipiranju metodologije koja bi poslodavcu omogućila da odgovori svojim obavezama na planu procjenjivanja i prevencije profesionalnih rizika i podstakla ga na izvršenje njihovih obaveza po pitanju zaštite radnika i animirati ih da prihvate svoju odgovornost. Grupa koja će sprovoditi pilot projekat su Inspektori zaštite na radu Ministarstva rada i socijalnog staranja, predstavnici Unije poslodavaca i sindikata preduzeća iz sektora gradjevinarstva, kao i građevinske firme Čelebić doo Podgorica, i Zavod za izgradnju Bara AD Bar u okviru kojih će biti sproveden ovaj pilot projekat.


PR služba
Ministarstva rada i socijalnog staranja
Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?