Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Саопштење: Представници француске делегације Министарства рада, социјалних односа, солидарности у радној посјети Инспекцији заштите на раду

Објављено: 30.07.2009. 23:03 Аутор: Насловна страна
Представници француске делегације Министарства рада, социјалних односа, солидарности Херве Цонан, инжењер у директорату за превенцију у БДП (грађевина и јавни радови) и Цхристине Мицхел, пројект менаџер у сервису за обуку и примјењиво истраживање у ОППБДП (Организација за превенцију у БДП) по Програму сарадње потписаном измедју црногорског Министарства и ГИП Интернатионал су у радној посјети Министарству рада и социјалног старања Црне Горе - Инспекцији заштите на раду.

Циљ ове сарадње је да се Министарству рада и социјалног старања, пружи техничка подршка потребна за праћење и олакшавање структурних промјена које захтијевају национално и међународно економско и социјално окружење.

Подсјетимо, Министарство рада и социјалног старања Црне Горе, је од 2004. године задужено за транспозицију европских директива у области заштите на раду, води непрекидну активност хармонизације комунитарних тековина у интерно (национално) законодавство.

С обзиром на препоруке Европске комисије, Министарство је утврдило приоритете усклађивања сљедећих директива које се односе на љекарску контролу радника изложених специфичним ризицима; заштиту радника изложених азбесту, ризицима везаним за привремена и покретна градилишта; канцерогеним, мутагеним и токсичним агенсима опасним за репродукцију, физичким и хемијским штетностима и др.

Интеграцијом комунитарних тековина у област здравља и заштите на раду норме ће бити пренијете у национално законодавство и наћи ће своју пуну и ефикасну примјену код чланица на које се односе. На основу оквирне директиве 89/391/ЦЕЕ, послодавац је одговоран за здравље и заштиту на раду радника које мора обезбиједити у свим аспектима везаним за рад. Послодавац је дужан да предузме све потребне кораке за утврдјивање ризика којима су радници изложени, како би увео превентивне мјере потребне за њихово елиминисање или смањење, у случају да не могу бити избјегнути, путем адаптирања радних мјеста, продуктивних метода, као и опреме и радних услова.

Инспекција заштите на раду Министарства рада и социјалног старања је у оквиру ове сарадње затражила подршку француских експерата, како би подстакли послодавце на одговорност по питању процјене ризика и помогли им да уведу методологију процјене професионалних ризика у кључним секторима локалне економије, посебно у Сектору градјевинарства / јавни радови који је идентификован као пробни сектор (пилот пројекат) у оквиру ове посјете.


Правилником о процјени ризика на радном мјесту код послодавца које је донијело ово Министарство је предвиђено утврдјивање и идентификовање ризика и представља колективно предузимање мјера радне организације у предузећу, али такође послодавац сноси одговорност за средства у циљу обезбјеђивања заштите радника, утврдјивање ризика и разматрање могућности њиховог елиминисања или смањења на најмању могућу мјеру, које ће се обављати заједно са радницима и њиховим представницима и биће праћено активностима обуке и информисања.

Пилот пројектом се предлаже усвајање колективног предузимања мјера, чиме би се превазишла обична подршка у конципирању методологије која би послодавцу омогућила да одговори својим обавезама на плану процјењивања и превенције професионалних ризика и подстакла га на извршење њихових обавеза по питању заштите радника и анимирати их да прихвате своју одговорност. Група која ће спроводити пилот пројекат су Инспектори заштите на раду Министарства рада и социјалног старања, представници Уније послодаваца и синдиката предузећа из сектора градјевинарства, као и грађевинске фирме Челебић доо Подгорица, и Завод за изградњу Бара АД Бар у оквиру којих ће бити спроведен овај пилот пројекат.


ПР служба
Министарства рада и социјалног старања
Да ли вам је садржај ове странице био од користи?