Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

Ženeva: Delegacija Crne Gore, koju predvodi ministar rada i socijalnog staranja Suad Numanović, učestvuje na zasijedanju Izvršnog Komiteta (ExCom-a) Visokog komesarijata UN-a za izbjeglice (UNHCR-a)

Objavljeno: 29.09.2009. 20:49 Autor: Naslovna strana
Delegacija Crne Gore koju predvodi ministar rada i socijalnog staranja dr Suad Numanović, a u kojoj se nalaze i ambasador pri Stalnoj misiji Crne Gore u Ženevi Milomir Mihaljević i direktor Zavoda za zbrinjavanje izbjeglica Željko Šofranac, učestvuju na zasijedanju Izvršnog Komiteta (ExCom-a) Visokog komesarijata UN-a za izbjeglice (UNHCR-a), koje se održava od 28. septembra do 02. oktobra 2009 godine u Ženevi.

Tokom zasijedanja, ministar Numanović se susreo sa visokim zvaničnicima UNHCR-a visokim komesarom UN-a za izbjeglice Antoniom Guterešom i direktorkom Biroa za Evropu UNHCR-a Džudit Kjumin. Tom prilikom su razmijenjena mišljenja o svim najvažnijim pitanjima, koja se odnose na trenutno stanje u vezi sa raseljeničkom problematikom.

Ministar Numanović je podsjetio visoke predstavnike UNHCR-a da se u Crnoj Gori i dalje nalazi oko 23.000 raseljenih lica iz bivših jugoslovenskih republika i sa Kosova, što ostaje evidentan problem za koji se mora naći trajno rješenje. Posebno je govorio o naporima koje Crna Gora preduzima u na tom planu, poštujući važeći zakonodavni okvir. Ministar je, takođe, informisao sagovornike da je usvojen Predlog dopuna Zakona o strancima i Akcioni plan za rješavanje statusa raseljenih lica iz bivših jugoslovenskih republika i interno raseljenih lica sa Kosova koja borave u Crnoj Gori, što će doprinjeti rješavanju obima njihovih prava, kao važne pretpostavke u procesu ispunjenja preostalih obaveza za viznu liberalizaciju. Takođe je istakao izuzetan značaj otpočinjanja procesa preregistacije interno raseljenih lica sa Kosova, koji će dati detaljan prikaz stanja i sve relavantne informacije koje se tiču te populacije. Sve je to pokazatelj opredijeljenja Vlade Crne Gore da se za tu populaciju implementiraju trajna i održiva rješenja.

Ministar Numanović je upoznao sagovornike i sa situacijom u vezi rješavanja pitanja azila u Crnoj Gori. Naglasio je da se očekuje, da se izgradnja započetog Centra za tražioce azila završi do kraja 2010. godine, što će stvoriti i tehničke pretpostavke za punu i kvalitetnu implementaciju Zakona o azilu.

Pored toga, u razgovorima je bilo riječi i o procesu sprovođenja Sarajevske deklaracije. Ministar Numanović je ponovio punu posvećenost Crne Gore nastavku implementacije te inicijative, i naglasio da je Crna Gora ispunila svoj dio obaveza i završila svoju Mapu puta, što je pozitivno ocijenjeno od međunarodne zajednice. Zaključeno je da je neophodno da države potpisnice, kod kojih postoje preostala otvorena pitanja, učine dodatni napor kako bi se otvorio put ka konsenzusu, i ubrzao se proces implementacije Sarajevske deklaracije.

Visoki Komesar UN-a za izbjeglice gospodin Gutereš je pohvalio napore koje Crna Gora preduzima u cilju rješavanja statusa raseljenih, iznijevši ocijenu da je Crna Gora primjer države koja je svojim posebnim odnosom tolerancije i razumijevnja doprinjela stabilnosti u čitavom regionu, te da da to očekuje i ubuduće.

Obostrano je ocijenjeno da je UNHCR i do sada pružao značajnu pomoć Vladi Crne Gore, i izraženo je očekivanje da će tako biti i ubuduće.

Ministar Numanović je imao izlaganje na plenumu Izvršnog komiteta UNHCR-a, u kome je predstavio dosadašnje i buduće aktivnosti Crne Gore, kao i rješenja koja je Crna Gora implementirala svih ovih godina, u cilju trajnog rješavanja problema raseljenih lica.
Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?