Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Женева: Делегација Црне Горе, коју предводи министар рада и социјалног старања Суад Нумановић, учествује на засиједању Извршног Комитета (ЕxЦом-а) Високог комесаријата УН-а за избјеглице (УНХЦР-а)

Објављено: 29.09.2009. 20:49 Аутор: Насловна страна
Делегација Црне Горе коју предводи министар рада и социјалног старања др Суад Нумановић, а у којој се налазе и амбасадор при Сталној мисији Црне Горе у Женеви Миломир Михаљевић и директор Завода за збрињавање избјеглица Жељко Шофранац, учествују на засиједању Извршног Комитета (ЕxЦом-а) Високог комесаријата УН-а за избјеглице (УНХЦР-а), које се одржава од 28. септембра до 02. октобра 2009 године у Женеви.

Током засиједања, министар Нумановић се сусрео са високим званичницима УНХЦР-а високим комесаром УН-а за избјеглице Антониом Гутерешом и директорком Бироа за Европу УНХЦР-а Џудит Кјумин. Том приликом су размијењена мишљења о свим најважнијим питањима, која се односе на тренутно стање у вези са расељеничком проблематиком.

Министар Нумановић је подсјетио високе представнике УНХЦР-а да се у Црној Гори и даље налази око 23.000 расељених лица из бивших југословенских република и са Косова, што остаје евидентан проблем за који се мора наћи трајно рјешење. Посебно је говорио о напорима које Црна Гора предузима у на том плану, поштујући важећи законодавни оквир. Министар је, такође, информисао саговорнике да је усвојен Предлог допуна Закона о странцима и Акциони план за рјешавање статуса расељених лица из бивших југословенских република и интерно расељених лица са Косова која бораве у Црној Гори, што ће доприњети рјешавању обима њихових права, као важне претпоставке у процесу испуњења преосталих обавеза за визну либерализацију. Такође је истакао изузетан значај отпочињања процеса пререгистације интерно расељених лица са Косова, који ће дати детаљан приказ стања и све релавантне информације које се тичу те популације. Све је то показатељ опредијељења Владе Црне Горе да се за ту популацију имплементирају трајна и одржива рјешења.

Министар Нумановић је упознао саговорнике и са ситуацијом у вези рјешавања питања азила у Црној Гори. Нагласио је да се очекује, да се изградња започетог Центра за тражиоце азила заврши до краја 2010. године, што ће створити и техничке претпоставке за пуну и квалитетну имплементацију Закона о азилу.

Поред тога, у разговорима је било ријечи и о процесу спровођења Сарајевске декларације. Министар Нумановић је поновио пуну посвећеност Црне Горе наставку имплементације те иницијативе, и нагласио да је Црна Гора испунила свој дио обавеза и завршила своју Мапу пута, што је позитивно оцијењено од међународне заједнице. Закључено је да је неопходно да државе потписнице, код којих постоје преостала отворена питања, учине додатни напор како би се отворио пут ка консензусу, и убрзао се процес имплементације Сарајевске декларације.

Високи Комесар УН-а за избјеглице господин Гутереш је похвалио напоре које Црна Гора предузима у циљу рјешавања статуса расељених, изнијевши оцијену да је Црна Гора примјер државе која је својим посебним односом толеранције и разумијевња доприњела стабилности у читавом региону, те да да то очекује и убудуће.

Обострано је оцијењено да је УНХЦР и до сада пружао значајну помоћ Влади Црне Горе, и изражено је очекивање да ће тако бити и убудуће.

Министар Нумановић је имао излагање на пленуму Извршног комитета УНХЦР-а, у коме је представио досадашње и будуће активности Црне Горе, као и рјешења која је Црна Гора имплементирала свих ових година, у циљу трајног рјешавања проблема расељених лица.
Да ли вам је садржај ове странице био од користи?