Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

Saopštenje: Susret Numanović - Pamer

Objavljeno: 12.11.2009. 20:00 Autor: Naslovna strana
Ministar rada i socijalnog staranja dr Suad Numanović primio je danas ambasadora Republike Austrije u Crnoj Gori Martina Pamera.

Ministar Numanović je izrazio zadovoljstvo povodom posjete ambasadora Pamera i istakao da bilateralnu saradnju između Austrije i Crne Gore treba i dalje jačati, uključujući i oblast socijalne politike. On je istakao da su u toku pregovori između Ministarstva rada i socijalnog staranja Crne Gore i Saveznog ministarstva za rad, socijalna pitanja i zaštitu potrošača Republike Austrije, o pripremi Sporazuma o socijalnom osiguranju. Zaključivanjem tog Sporazuma, omogućiće se regulisanje međusobnih odnosa u oblasti penzijskog i invalidskog osiguranja, zdravstvenog osiguranja i ostalih pitanja iz domena socijalnog osiguranja, kao i izjednačavanje u pravima državljana po osnovu boravka i rada u državama ugovornicama. Taj Sporazum treba da zamijeni dosadašnji, koji je potisan između Savezne Republike Jugoslavije i Republike Austrije 1998, a koji je Crna Gora preuzela i primjenjuje nakon sticanja nezavisnosti.

Tokom susreta bilo je riječi i o mogućnostima saradnje na drugim poljima, koja se tiču rada i socijalnog staranja.

Ambasador Pamer je kazao da je Austrija kroz mnoge projekte i investicije već prisutna u Crnoj Gori i da je i dalje zainteresovana za investiranje u programe od obostranog ineteresa.

Ministar Numanović je kao naročito važno pitanje naveo brigu o vulnerabilnim grupama, kao što su djeca sa posebnim potrebama i lica sa invaliditetom, i rekao da se Ministarstvo rada i socijlanog staranja zalaže za stvaranje još boljih uslova za socijalizaciju tih lica. U tom smislu, u Crnoj Gori je već započeo projekat izgradnje mreže dnevnih centara za djecu sa smetnjama i teškoćama u razvoju, u skladu sa Strategijom za integraciju osoba sa invaliditetom za period 2008 2016. godine, koju je usvojila Vlada Crne Gore. Prvi takav centar otvoren je u Bijelom Polju, a uskoro će početi sa radom i u Nikšiću. U završnoj je fazi izgradnja takvih ustanova u Beranama i Pljevljima, koji će početi sa radom tokom sljedeće godine, dok je sa opštinom Bar potpisan Memorandum o njegovoj izgradnji. Takvi projekti relizuju se u saradnji Vlade Crne Gore, lokalnih samouprava, NVO sektora i zainteresovanih donatora. Planirano je da se takvi centri izgrade u svim opštinama Crne Gore, zaključio je Numanović.

Ministar Numanović i ambasador Pamer su tokom razgovora zajednički ocijenili da bi se u okviru projekata izgradnje dnevnih centara, kao i u drugim oblastima socijalne politike u Crnoj Gori i ubuduće mogla nastaviti saradnja između dvije zemlje.
Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?