Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Саопштење: Сусрет Нумановић - Памер

Објављено: 12.11.2009. 20:00 Аутор: Насловна страна
Министар рада и социјалног старања др Суад Нумановић примио је данас амбасадора Републике Аустрије у Црној Гори Мартина Памера.

Министар Нумановић је изразио задовољство поводом посјете амбасадора Памера и истакао да билатералну сарадњу између Аустрије и Црне Горе треба и даље јачати, укључујући и област социјалне политике. Он је истакао да су у току преговори између Министарства рада и социјалног старања Црне Горе и Савезног министарства за рад, социјална питања и заштиту потрошача Републике Аустрије, о припреми Споразума о социјалном осигурању. Закључивањем тог Споразума, омогућиће се регулисање међусобних односа у области пензијског и инвалидског осигурања, здравственог осигурања и осталих питања из домена социјалног осигурања, као и изједначавање у правима држављана по основу боравка и рада у државама уговорницама. Тај Споразум треба да замијени досадашњи, који је потисан између Савезне Републике Југославије и Републике Аустрије 1998, а који је Црна Гора преузела и примјењује након стицања независности.

Током сусрета било је ријечи и о могућностима сарадње на другим пољима, која се тичу рада и социјалног старања.

Амбасадор Памер је казао да је Аустрија кроз многе пројекте и инвестиције већ присутна у Црној Гори и да је и даље заинтересована за инвестирање у програме од обостраног инетереса.

Министар Нумановић је као нарочито важно питање навео бригу о вулнерабилним групама, као што су дјеца са посебним потребама и лица са инвалидитетом, и рекао да се Министарство рада и социјланог старања залаже за стварање још бољих услова за социјализацију тих лица. У том смислу, у Црној Гори је већ започео пројекат изградње мреже дневних центара за дјецу са сметњама и тешкоћама у развоју, у складу са Стратегијом за интеграцију особа са инвалидитетом за период 2008 2016. године, коју је усвојила Влада Црне Горе. Први такав центар отворен је у Бијелом Пољу, а ускоро ће почети са радом и у Никшићу. У завршној је фази изградња таквих установа у Беранама и Пљевљима, који ће почети са радом током сљедеће године, док је са општином Бар потписан Меморандум о његовој изградњи. Такви пројекти релизују се у сарадњи Владе Црне Горе, локалних самоуправа, НВО сектора и заинтересованих донатора. Планирано је да се такви центри изграде у свим општинама Црне Горе, закључио је Нумановић.

Министар Нумановић и амбасадор Памер су током разговора заједнички оцијенили да би се у оквиру пројеката изградње дневних центара, као и у другим областима социјалне политике у Црној Гори и убудуће могла наставити сарадња између двије земље.
Да ли вам је садржај ове странице био од користи?