Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

Belgija snažno uz Crnu Goru na putu do članstva u EU

Objavljeno: 24.11.2021. 17:00 Autor: Služba za odnose s javnošću Vlade Crne Gore

Crna Gora i Belgija imaju odlične bilateralne odnose što je snažan podsticaj integracionoj agendi Crne Gore. U narednom periodu  potrebno intenzivirati saradnju u svim oblastima od obostranog interesa, zaključeno je na sastanku predsjednika Vlade Crne Gore prof. dr Zdravka Krivokapića sa predsjednikom Vlade Belgije Aleksanderom De Kroom.

Predsjednik Vlade Crne Gore prof. dr Zdavko Krivokapić izrazio je zadovoljstvo zbog susreta sa belgijskim kolegom i kazao da Crna Gora ima dobru saradnju sa svim državama članicama Evropske unije što potvrđuju i sastanci sa najvišim zvaničnicima koje je imao u prethodnom periodu.

Čini mi zadovoljstvo da se nakon razgovora sa kancelarima Merkel i Kurc, predsjednikom Makronom, premijerom Micotakisom i drugima sastanem sa Vama kako bi u neposrednom razgovoru razmijenili mišljenje o budućoj saradnji naših zemalja, bilateralno i multilateralno, kazao je premijer.

On je podsjetio da Crna Gora i Belgija ove godine obilježavaju važan zajednički jubilej - 15 godina od uspostavljanja diplomatskih odnosa, te zahvalio na podršci Belgije crnogorskim strateškim opredjeljenjima.

Crna Gora ostaje posvećena ključnim principima vanjskopolitičkog djelovanja - evropskoj integraciji, savezništvu u okviru NATO alijanse i regionalnoj saradnji, zaključio je premijer.

Predsjednik Vlade Kraljevine Belgije Aleksander De Kro izrazio je zadovoljstvo zbog susreta sa predsjednikom Vlade Crne Gore i kazao da će na planu integracije u Evropsku uniju Crna Gora, kao i do sada, imati snažnu podršku Vlade Kraljevine Belgije. “Crna Gora ima komparativne prednosti kao mala zemlja u procesu pridruživanja Evropskoj uniji. Imate dobre prirodne resurse za razvoj turizma i energetike, što je prostor za razvijanje daljih bilateralnih odnosa”, saopštio je belgijski premijer.

Sagovornici su razmijenili mišljenje o ekonomskim implikacijama zdravstvene krize na oporavak privrede, te izrazili očekivanje da će se u narednom periodu  otvoriti prostor za intenziviranje saradnje dvije zemlje u svim oblastima od zajedničkog interesa.

Zdravko Krivokapić - Aleksander De Kro
Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?