Brisel: Predsjednik Vlade CG prof. dr Zdravko Krivokapić prisustvovao radnom doručku ministara GAC-a u organizaciji austrijske ministarke za Evropu i Ustav Karoline Edtštadler

Objavljeno: 23.11.2021. 09:39 Autor: Služba za odnose s javnošću Vlade Crne Gore

Uoči redovnog zasijedanja Savjeta za opšte poslove (GAC) predsjednik Vlade prof. dr Zdravko Krivokapić učestvovao je na neformalnom radnom doručku ministara evropskih/vanjskih poslova Evropske unije. 

Doručak je organizovala ministarka za Evropu i Ustav Austrije Karolina Edtštadler, a tema susreta bilo je upoznavanje EU ministara, u čijoj je nadležnosti proširenje, sa intenzivnim aktivnostima koje Crna Gora preduzima na putu EU integracija.

Premijer je sagovornike informisao o aktuelnim prilikama u Crnoj Gori, posebno u kontekstu evropskih integracija koje su magistralni strateški i vanjskopolitički prioritet nove Vlade.

Kao kredibilna članica NATO-a, želimo da poziciju u Alijansi upotrijebimo za snažniji politički dijalog na nivou Evropske unije. Vlada je odlučna da sve raspoložive kapacitete stavi na raspolaganje ispunjenju cilja, odnosno punopravnog članstva u Uniji. Proces pristupanja za nas je period rada na unutrašnjim reformama i snaženju naših institucija. Uprkos činjenici da pregovori traju 9 godina, zbog deficita političke volje naših prethodnika da ubrzaju proces, mi u Crnoj Gori imamo veoma visok nivo podrške građana  evropskoj integraciji, a on je porastao za preko 10% nakon izbora nove Vlade kazao je premijer. 

On je sagovornike upoznao sa aktivnostima na ispunjavanju privremenih mjerila za poglavlja 23 i 24, a tokom sastanka je od učesnika, ministara evropskih/vanjskih poslova Evropske unije, dobio podršku za program ekonomskih reformi „Evropa sad“ i investicioni program “Crna Gora odmah”.

Ministri su pohvalili Vladine napore u borbi protiv korupcije i organizovanog kriminala i ponovili da u potpunosti podržavaju integraciju Crne Gore u EU. Afirmativno je ocijenjen i pažljiv odnos Crne Gore kada su u pitanju dobrosusjedski odnosi i potpuna vanjsko- politička usklađenost sa vanjskom i bezbjednosnom politikom EU.

Na sastanku je ocijenjeno da je budućnost Zapadnog Balkana u Evropskoj uniji, te da i zemlje kandidati jednako kao države članice moraju dati svoj doprinos očuvanju vrijednosti ujedinjene Evrope i daljem snaženju Evropske unije.

Zdravko Krivokapić - Brisel (23.11.2021.)
Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?